Boende i Sverige och politiken bakom

By Category :

Hur lever och bor vi i Sverige? Alla ska ha rätt till en bostad och ha möjlighet att bo drägligt. Som det ser ut idag är det olika över landet hur lätt eller svårt det är att skaffa sig en bostad. I mindre städer är det genast lättare att få ett hyreskontrakt och priserna är lägre än i stora städer. Men i de små städerna finns det istället färre jobb.

I de stora städerna finns det inte många hyreslägenheter kvar och de som byggs idag är inte med i den äldre hyresregleringen, vilket gör att hyrorna oftast blir väldigt höga och kräver att det är två vuxna med inkomst som bor där. Hyresregleringslagen kom på 40-talet och de bostäder som innefattas av den står fortfarande under den lagens reglering idag, vilket ger hyror som är anpassade efter bruksvärdesprincipen.

Bostadsköer i Sverige

Bostadsköer i Sverige är längst i hela Europa. I många huvudstäder är kötiden 0 veckor, till exempel Köpenhamn, Helsingfors och Berlin. I Stockholm är kötiden 307 veckor för att få en lägenhet. Vad beror då det på? Det väcker givetvis frågor men en naturlig förklaring är en hög inflyttning i Stockholm och inte tillräcklig nybyggnation av bostäder. Som det ser ut idag bor ungdomar hemma tills de är 25, ibland upp till 30 år.

För de nya lägenheter som ändå byggs, för visst byggs det en del lägenheter, blir hyrorna alldeles för höga eftersom Sverige inte har en fungerande hyresreglering. Det innebär att en medelarbetares årsinkomst ofta inte räcker till för att man ska kunna hyra lägenheten ensam. Så med för få hyreslägenheter och utan hyresreglering kommer vi fortsätta att ha bostadsbrist i vårt rika fantastiska Sverige. Hur ska det då kunna lösas?

Ta studenten och bli vuxen

När man tar studenten är tanken att man ska börja arbeta och sedan flytta hemifrån, man ska bli vuxen. Många ungdomar från mindre städer väljer att flytta till de större städerna för att göra karriär. Det är i de stora städerna jobben finns. Till att börja med kanske man hyr en lägenhet i andra hand, oftast med en väldigt hög hyra. Men det är ofta osäkert och inte alltid helt lagligt skött.

När man rotat sig i sin nya stad och vill bo kvar eller om andrahandskontraktet gått ut är det dags att hitta ett nytt boende. Att få ett förstahandskontrakt är i princip omöjligt idag så då finns valet att flytta in hos en vän eller kanske köpa en bostadsrätt om man får lånelöfte av banken. Det är inte heller lätt om man inte har arbetat tillräckligt lång tid eller har en handpenning.

Köpa en bostadsrätt

Det finns massor av bostadsrätter att köpa i de större städerna. Det kan vara ett alternativ om man bestämt sig för att bo kvar i den stad man har sitt arbete och vill bo i. Med en bostadsrätt äger man delvis sin bostad. Men även då måste man uppfylla vissa kriterier för att ha en möjlighet att köpa bostad. Man ska ha ett fast arbete och helst även en handpenning.

Hur ska man som nybliven vuxen ha hunnit arbeta länge nog och fått en lön hög nog för att få lånelöfte, samt sparat till handpenning? Ja, då står man där igen och får söka ett andrahandskontrakt eller gå på visningar av hyreslägenheter där man har plats 120–130 i kön. Visst kan man ha tur och lyckas få ett kontrakt genom sitt arbete eller vänner, men även där finns lagar och regler som måste följas.

Hur ser det ut i mindre städer?

I de mindre städerna i Sverige är det inte fullt lika svårt att hitta en bostad. Det som kan vara svårt är att hitta små lägenheter. Stora finns det oftast ganska gott om. Hyrorna är dessutom mer humana än i de större städerna. Då kommer genast ett annat problem in, arbete. För att kunna hyra en lägenhet behöver man ha ett arbete. I mindre städer är det istället brist på arbetsplatser.

Hur kan man komma tillrätta med bostadsproblemet?

Det som behövs nu är först små lägenheter eller hus att hyra i de stora städerna. Sedan skulle det behövas fler arbetstillfällen i de mindre städerna för att locka ungdomar och familjer att vilja bo där. Hur kan vi påverka det bostadsproblem vi har? En tydlig ny hyresreglering skulle vara bra, och att ta tag i och rensa upp ordentligt i andrahandsuthyrningen, där finns många lägenheter som skulle kunna bli lediga.

Author :

0 thoughts on “Boende i Sverige och politiken bakom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Road trip through southern Sweden

July 2018
M T W T F S S
    Aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031