Energialternativ i Sverige och nuvarande situation

By Category :

När du skaffar ditt första egna boende är det förmodligen också första gång som du måste sätta dig in i elavtal och allt vad det heter. Det kan kännas krångligt och det är inte alltid helt enkelt att veta vad du ska välja. Det billigaste eller mest moraliskt försvarbara? Priset för din energi är självklart viktigt, men kan det förenas bra energi så är det absolut bästa – både för dig och miljön.

Klimatfrågan har tagit allt större plats i det offentliga rummet under senare år och idag är det väl nästan bara Donald Trump som förnekar klimatförändringarna? Men det börjar bli svårt att förneka förändringarna och svenskarna kan själva vittna om ett varmare klimat på våra nordliga breddgrader. I den här artikeln ska vi berätta mer om vilka energialternativ som finns i Sverige och hur vår nuvarande situation ser ut.

Förnybar energi

För två år sedan, år 2016, var 54 % av alla energier i Sverige förnybar. Detta får anses vara en bra siffra, särskilt med tanke på att EU:s krav är att vi ska ligga på minst 49 % år 2020. Sverige ligger med andra i framkant och våra främsta källor för förnybar energi är vattenkraft och bioenergi. Vattenkraften utnyttjas framför allt till att producera el medan bioenergin främst används för uppvärmning.

Utöver vattenkraft och bioenergi finns även andra energialternativ, till exempel sol- och vindkraft. Solenergin kan lagras på stora anläggningar eller på privata byggnader genom solpaneler. Vindkraften får vi från våra vindkraftverk som pryder många av våra svenska åkrar. När du till exempel tecknar ett elavtal kan du själv få välja om du vill ha el och värme från sol, vind eller vatten, eller en blandning av flera energialternativ.

Icke förnybar energi

Icke förnybar energi är sällan att rekommendera eftersom det innebär att resurserna en dag kommer att ta slut. Inom icke förnybara energialternativ finner vi fossila bränslen som naturgas, olja, bensin och kol. Dessa energialternativ kan ofta vara billiga men de har i regel också en dålig effekt på miljön. Många bilar går exempelvis på bensin och dessa släpper ut koldioxid som förstör ozonlagret som är vårt enda skydd mot solen.

Utöver dessa fossila bränslen finns det även kärnkraft i Sverige, eller kärnenergi som det också kallas för ibland. Kärnkraftverken har varit en het potatis och kanske en stor anledning till varför vi hittar Miljöpartiet i vår riksdag idag. I Sverige har vi åtta kärnreaktorer i drift medan fem stycken har tagits ur drift. I slutet av 70-talet bildades en organisation som hette “Nej till kärnkraft”. Som namnet avslöjar protesterade de mot de svenska kärnkraftverken.

Nuvarande situation i Sverige

Som vi redan har varit inne på kommer mer än 50 % av Sveriges energi från förnybara alternativ. Detta är något positivt och politikerna arbetar för att dessa siffror ska bli ännu bättre. Enligt den svenska Energimyndigheten förväntas Sverige ha ett överskott på förnybar energi år 2020. Energialternativ handlar ofta om el till hushåll och stora industrier, men det är också en fråga för andra områden, till exempel för bilar.

En överlägsen majoritet av alla bilar i Sverige drivs av bensin som inte är förnybart och dessutom skadligt för miljön. Vi börjar dock se allt fler elbilar på vägarna som i sin tur kan få el både från förnybara och icke förnybara energialternativ. I ett flertal kommuner har de arbetat aktivt med att få bort bensin och diesel från kollektivtrafiken. I vissa städer finner du bland annat bussar som drivs av biogas, som vinns ur soporna.

Vilket energialternativ ska du välja?

Är du student eller arbetslös är valmöjligheterna inte lika många och det blir enkelt priset som styr. Har du dock möjlighet och råd att göra ett aktivt val väljer du enbart energi från förnybara alternativ, så som vind-, sol- och vattenkraft. Vattenkraften kan i vissa fall påverka vattenlivet så även där finns det motståndare. Vill du ha bra priser och ett grönt alternativ finns det företag du kan välja som förhandlar elpriser åt stora grupper.

Sammanfattning

Vi ligger bra till i Sverige om vi jämför oss med många andra länder i världen men det finns fortfarande mycket som kan göras. Ju grönare Sverige blir, desto bättre. Det börjar bli svårt att förneka klimatförändringar och det är hög tid att acceptera det och anpassa sig. När du väljer vilket energialternativ du ska ha kan du rikta in dig på sol-, vind- och vattenkraft. Priset styr också men idag börjar priserna bli bättre.

Author :

0 thoughts on “Energialternativ i Sverige och nuvarande situation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Road trip through southern Sweden

July 2018
M T W T F S S
    Aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031