Löner i Sverige, vad har förändrats och vad kommer förändras

By Category :

I Sverige har vi ett lönesystem som kanske inte alltid är rättvist. Fast vad i lönesystemet är rättvist egentligen? Finns det någon som är helt nöjd med sin lön? Lönerna har förändrats en del genom tiderna. Största löneökningen skedde mellan 1970-talet och fram till 1990-talet då Sverige hamnade i en ekonomisk kris. Idag ligger lönerna mer stadigt och företagen är lite mer rädda om pengarna, tyvärr kanske för arbetarna.

Löner i Sverige är inte särskilt rättvisa. Inom många branscher, speciellt bland tjänstemän, har kvinnor sämre betalt än män. Trots lika utbildning och antal arbetade år skiljer sig lönerna åt. En orsak är att kvinnor tar ut mammaledighet och därmed försvinner från arbetslivet ett tag för att ta hand om barnen. Men det borde väl egentligen inte påverka lönerna kan man tycka. Hur skulle världen kunna gå vidare om kvinnor valde att inte föda barn?

Förhandlade löner

I Sverige finns fackförbund som förhandlar om löner och därmed sätter grundlönen inom olika yrken. Ofta har arbetsgivaren sedan en extra pott att dela ut till arbetare som förtjänar lite mer genom att de lägger mer tid och tar mer ansvar för sitt arbete. Just nu är Sverige öppnet för att förändra lönesystemen och jobba för att alla ska få lika lön oavsett kön och då ska det beräknas utefter utbildning och år inom yrket.

Självklart påverkar ditt yrke hur mycket pengar du tjänar. Det finns yrken som betalar mindre likväl som det finns yrken som betalar mer. Vad som påverkar det är oftast din utbildning och din ålder. Men vem bestämmer egentligen vilket yrke som är viktigare än något annat och vad som är värt att betala mer för? Genomsnittslönen i Sverige ligger idag på 33 700 kronor. Men skillnaderna är stora mellan olika yrken.

Skillnader mellan yrken

Som nämndes ovan är löneskillnaderna ganska stora beroende på vad du arbetar med. Arbetar du inom äldreomsorgen eller barnomsorgen är medellönen 20 200 kronor. Jämfört med om du är bankchef på en stor bank där medellönen ligger på 124 000 kronor. Som bankchef arbetar du kanske fler timmar och har mer personalansvar och annat såklart. Men är det viktigare än personer som tar hand om bankchefens barn när han eller hon går till jobbet?

Självklart måste det vara skillnad i löner beroende på vad du jobbar med och vilken utbildning du har. Det vi kan vara överrens om är att alla behövs på sitt arbete för att Sverige ska kunna rulla på. Vi behöver servicepersonal, poliser, läkare, bankchefer och försäkringsrådgivare. Vi behöver en bra blandning av kvinnor och män på våra arbetsplatser för att ekorrhjulet ska fortsätta snurra. Kan vi få ett rättvist lönesystem?

Hur kan man förändra?

Det som är viktigast idag, vilket är en het fråga just nu, är varför kvinnor tjänar mindre än män. Där är Sverige på väg mot en förändring men det tar tid. Kvinnor får färre arbetade år eftersom de föder barn och blir borta under den tiden. Hur man ska förändra och göra det rättvist är svårt eftersom alla aspekter måste räknas in. Förändringar har ändå skett genom att även pappor är hemma med barnen.

Hur ska vi då få en mindre klyfta mellan lönerna? Låginkomsttagare och höginkomsttagare har en väldigt stor klyfta mellan sig. Det fackförbunden jobbar med just nu är att höja de lägsta lönerna för att därmed kunna minska bidragstagandet i Sverige. Med högre löner bland de lägst betalda skulle det kunna betalas ut mindre bostadsbidrag och andra bidrag som en del behöver söka för att ha råd att bo och äta.

Prata om löner

I Sverige pratar vi inte så ofta om vår inkomst och berättar inte ens för vänner vad vi tjänar. Det är ett känsligt ämne. Kan det bero på att vi har så individuella löner eller beror det på att vi inte vill vara olika? Måste vi kanske bryta den trenden och prata med varandra om vad vi tjänar? Skulle det kunna leda till en förändring om vi blev mer öppna?

Sämst betalt och bäst betalt

Ansvar, utbildning och antal arbetade år betalar sig. Men ska det spela så stor roll egentligen om du studerat i 3 år eller i 10 år? Måste löneskillnaderna vara så stora och tydliga? Att betala de lägst betalda mer per månad skulle egentligen vara självklart. Löneskillnaden borde inte vara 100 000 kronor per månad från lägst till högst betald. Men en förändring är på gång och den är inte långt borta.

Author :

0 thoughts on “Löner i Sverige, vad har förändrats och vad kommer förändras

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Road trip through southern Sweden

July 2018
M T W T F S S
    Aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031