Olika aspekter av politik i Sverige – situationen i regeringen

By Category :

Sverige är både en demokrati och en monarki. Det sistnämnda betyder att vi har en kung och drottning. De är mer ett ansikte utåt för landet för Sverige och inte de som styr landet. De som styr landet är istället de politiker som har blivit folkinvalda i riksdagen. I Sverige kan vem som helst starta ett nytt politiskt parti och ställa upp i valet som sker var fjärde år.

För att bli invald i riksdagen krävs det att ett parti får minst 4 % av svenska folkets röster. Det brukar vara väldigt svårt för små och nya partier att få de röster som krävs för att ta sig ända in i riksdagen. Befolkningen har en tendens att rösta på de redan etablerade partierna som är tydliga med vad de står för och har ett detaljerat partiprogram som inkluderar alla viktiga samhällsfrågor.

Vem får rösta i valet?

Demokrati skulle inte fungera om ingen gick och röstade. Därför uppmanas alla som uppfyller kraven att engagera sig och lägga sin röst. Alla svenska medborgare som är över 18 år får lov att rösta i valet. Du måste även ha varit folkbokförd i Sverige någon gång under din livstid. Även du som har utvandrat från Sverige och numera bor utomlands får lov att rösta. Du måste dock göra en anmälan till röstlängden efter 10 år.

Det skiljer sig lite mellan valet till riksdagen och när du ska rösta till kommun och landsting. Till det sistnämnda kan även medborgare från EU, Island och Norge rösta så länge det är folkbokförda i den kommun de ska rösta för. Du får även rösta om du är medborgare i ett annat land men då måste du ha varit folkbokförd i Sverige och den kommunen i minst 3 år.

Vem styr i Sverige för tillfället

Valet 2014 slutade i ett ganska kaotiskt läge. Under valnatten ringde dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt och sa att han och den sittande regeringen lämnade in sitt avsked. Det var då upp till socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven att skapa en ny regering. Han valde då att bilda en regering tillsammans med miljöpartiet. De har blivit sittandes till nästa val som tar plats nu i september. Kanske får vi då ett regeringsskifte?

Det första den nya regeringen gör är att lägga upp en budget för de nästkommande fyra åren. Regeringen måste då ha stöd för denna annars blir det väldigt jobbigt att försöka styra landet. Detta är alltid enklare om regeringen har egen majoritet. Så var inte fallet i det sista valet. Socialdemokraterna fick först inte igenom sin budget och svenska folket var inställda på nyval. De lyckades dock lösa situationen.

Blockpolitik

I Sverige har vi någonting som kallas för blockpolitik. Detta innebär att de partier som numera sitter i riksdagen kan delas upp i olika fack. Deras politik påminner mycket om varandras och därför så samarbetar de. I Sverige finns det i huvudsak två olika block. Den ena består av de borgerliga partierna som är Centerpartiet, Kristdemokraterna, Nya Liberalerna och Moderaterna. Dessa kallas ofta i folkmun för Alliansen och för högerpolitik.

På den andra sidan har vi vänsterblocket som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De har sedan 2010 kallat sig för de rödgröna partierna. Sedan 2010 sitter även Sverigedemokraterna i den svenska riksdagen. De passar inte riktigt in i något av blocken vilket innebär att de står för sig själva. I takt med att det växer som parti kommer det bli svårare för blocken att inte samarbeta med dem.

Vad innebär majoritetsregering

I Sverige pratas det ofta om vikten av en majoritetsregering. Detta innebär att ett parti har fått så många procent av rösterna att de kan regera på egen hand. De behöver då inte samarbeta med partier i de andra blocken för att få igenom sina förslag. För att ett parti ska kunna få majoritet behövs stöd från minst 175 ledamöter. Ser vi tillbaka i historien så är det vanligast med minoritetsregeringar.

Riksdag och regering

Riksdagen är den plats där alla Sveriges lagar bestäms. Det sitter 349 ledamöter i riksdagen som alla är folkvalda av oss svenska medborgare. Sverige har även en sittande regering som har till uppgift att styra samhället i Sverige. De lägger upp förslag till lagändringar inom områden som försvar, skola och utrikespolitik. De ledamöter som sitter i riksdagen får sedan rösta emot eller med förslaget. Blir det ett ja stiftas alltså en ny lag.

Author :

0 thoughts on “Olika aspekter av politik i Sverige – situationen i regeringen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Road trip through southern Sweden

July 2018
M T W T F S S
    Aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031