Politik och viktiga frågor i Sverige

By Category :

Vi bör nog alla ta en liten stund och sätta oss ner, fundera på hur vi vill att vårt land ska se ut och hur vi vill att det ska utvecklas. För det handlar om vad vi vill lämna vidare till våra barn och barnbarn. Hur skulle ditt drömsamhälle se ut? Vad är du missnöjd med i samhället idag? Genom att tänka till om det vet du också hur du vill att förändringen ska ske.

Politiken som tilltalar dig mest kanske är olika saker från flera partier. Det handlar oftast om vilken fråga som är viktigast för dig, exempelvis sjukvården, bostadsmarknaden, arbetsmarknaden, omsorgen eller ekonomin. När du frågar dina vänner och bekanta kommer du få olika svar av alla och det är bra. För när vi alla engagerar oss i olika saker får vi ett fungerande samhälle där olika personer jobbar för olika saker.

Heta potatisar i politiken just nu

Det spelar nog egentligen ingen roll vem du frågar – de allra flesta ser invandringen och sjukvården i Sverige som viktiga ämnen. Det är våra just nu hetaste ämnen som berör alla. Båda är viktiga och berör även varandra. Utan invandring behövs färre sjukhus. Med invandringen ökar befolkningen och vi får fler människor i landet som behöver sjukvård, vilket innebär att vi måste satsa mer på sjukvården. Men detta skapar även arbetstillfällen.

Sedan har vi då försvaret som även det är ett hett ämne. Vi vet alla hur det ser ut i världen idag. Vi är i Sverige inte längre säkra på att kriget inte når oss. Vi behöver därför ett försvar som kan försvara oss om kriget skulle leta sig hit. Hur ska vi lyckas få en trygg befolkning i Sverige om vi inte kan erbjuda trygghet när vi ser hur krigen sprider sig?

Nedskärningar

I mitten på 90-talet hade vi en kraftig ekonomisk kris i Sverige, vilket ledde till nedskärningar. När den svenska befolkningen inte ökade i den takt den borde, och då kriget var väldigt långt ifrån Sverige, så gjordes det nedskärningar inom både försvar och landsting. Idag har befolkningen ökat och världen förändrats, då behöver vi istället både fler sjukhus och ett försvar. Allt hör ihop. Vi kan inte stå med kostnader utan intäkter.

Idag har vi istället underbemanning på sjukhus och inom försvaret ska det byggas upp sakta men säkert. För idag behövs det. Liksom världen förändras så förändras samhället i samma takt och politik är en färskvara som alltid måste förändras i samråd med världsläget och samhället vi lever i. Egentligen inte alls konstigt men kanske svårt att förstå när man själv blir drabbad, exempelvis inte får den vård man behöver.

Skola och omsorg

Även skola och omsorg behöver hänga med i den takt som samhället förändras. Barnomsorg, äldreomsorg och skola förändras lika mycket och lika snabbt som sjukvård och invandring. Även det hör ihop. När vi får in fler människor i landet som ska lära sig språket behövs lärare i svenska, vi behöver också en tolk som kan deras språk. Det blir fler barn som föds och då behövs sjukvården, barnomsorgen och skolan.

Inte nog med det, både vi svenskar och våra nysvenskar blir gamla och då behövs en äldreomsorg som fungerar, en hemtjänst, ett äldreboende med mera. Det ena ger det andra och det finns idag ingenting vi kan dra ner på eller säga att en fråga är viktigare än den andra inom politiken eller för vår framtid. Den ena frågan berör den andra hur vi än vänder och vrider på det.

Fundera igen var dina hjärtefrågor ligger

Nu är det dags att fundera på vilken som du tycker är den viktigaste politiska frågan. Om du väljer bort det ena, hur påverkar det då det andra? Vi har alla något som ligger oss mer varmt om hjärtat än något annat. Kanske ska vi lägga lite mer energi på det. Om alla gör det kommer vi få ett samhälle med människor som engagerar sig och står upp för det de brinner för.

Engagerade medborgare

Tänk om alla valde att göra något bra för det de står för. Eller om alla en dag valde att bry sig om något annat hett ämne. Valde att lyssna på någon med en annan åsikt och sedan vägde sina åsikter mot den som tycker annorlunda. Kanske skulle vi då få ett mer förstående och nyanserat samhälle med människor som engagerade sig mer för att få den politik de brinner för. Politik är som sagt färskvara.

Author :

0 thoughts on “Politik och viktiga frågor i Sverige

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Road trip through southern Sweden

July 2018
M T W T F S S
    Aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031