Så kommer klimatförändringarna påverka Sveriges ekonomi

By Category :

De stora miljöförändringar vår kära jord går igenom i nuläget kommer slå hårt på flera sätt. Det är vanligt att man tar upp den påverkan som miljöförändringarna har på naturen – det gäller dock att inte glömma att även ekonomin kommer påverkas. Den påverkan sker dessutom på flera sätt. Miljöförändringarna kommer påverka i princip allt och det betyder att det gäller att den svenska ekonomin är beredd på den utveckling som håller på att ske för fullt.

Att ekonomin påverkas kommer få reella konsekvenser inte bara för dig utan även för andra svenskar. Därför kan det vara intressant att läsa lite mer om miljöförändringarnas påverkan på naturen – något du alltså kan göra här! När du sedan läst den här texten kommer du känna dig lite mer hemma på området. Du kommer i alla fall veta mer än många av dina vänner – det är viktigt att hålla sig uppdaterad.

Indirekta kostnader – en direkt påverkan

För att förstå miljöförändringarnas påverkan på klimatet är det av yttersta vikt att förstå att det handlar om en helhetspåverkan. Det går alltså inte att endast välja en aspekt och tro att man får en bra överblick över situationen. Den indirekta påverkan står för en väldigt stor del och miljöns effekt på ekonomin består av resultatet av inverkan på annat. Ett exempel är förstörda ekosystem: när naturen får stryk får även ekonomin det.

När ekosystemen förstörs kommer det att få en påverkan även på ekonomin. Det är minst sagt inte bra för den finansiella sektorn att naturen tar skada på det sätt som den kommer att göra om klimatförändringarna fortlöper. Det finns ett ordspråk som lyder “bit inte den hand som föder dig” och när det gäller miljöförändringar och dess inverkan på ekonomin finns det nog faktiskt inget mer passande ordspråk.

Hälsoproblem påverkar

Den utveckling av miljön vi ser idag kommer i sin tur leda till att människor blir allt sjukare. Det gäller dels effekterna av miljöförändringen men också de saker som delvis ligger bakom växthuseffekten: exempelvis avgaser från bilar. Redan idag dör många människor världen över som ett resultat av att man befinner sig i miljöer där det finns avgaser som är farliga för hälsan. Det gäller även i Sverige.

Hälsoproblemen kan komma att bestå av att vi inte får i oss lika bra mat som vi får idag. Som de flesta känner till betyder hälsoproblem ökade kostnader för samhället. Den kostnaden finns till stor del i den uteblivna produktiviteten som någon som är allvarligt sjuk inte kan leverera. Vårdkostnaderna kommer även de att gå upp, något staten till stor del får stå för. Om det inte är staten är det istället försäkringspremierna som höjs.

Stora flyktingvågor

Migration påverkar ekonomin på flera sätt. Dels i form av utgifter men självklart även i form av inkomst. Många forskare hävdar att det behövs viss invandring till Sverige för att ekonomin ska gå runt. Däremot finns risken att det i framtiden kommer uppkomma enorma strömmar med klimatflyktingar – hela länder som överger sina länder eftersom att det inte längre kommer gå att bo där! Allt detta på grund av växthuseffekten!

Det kommer vara en utmaning för ekonomin i många länder att kunna handskas med de framtida klimatflyktingarna. Därför gäller det att man är beredd på att det kan komma och ske så att många länder står redo att kunna bistå de som ropar efter hjälp. Det är ju till stor del vi i västvärlden som orsakat de klimatförändringarna vi nu ser och som kommer att förvärra situationen i många länder under den närmsta tiden framöver.

Försäkringskostnaderna kommer öka

I takt med att skadorna på egendom kommer bli större kommer självklart försäkringarna att bli dyrare. Annars kommer det helt enkelt inte vara lönsamt för försäkringsbolagen. Om utvecklingen fortsätter (vilket det verkar som) kommer du alltså förmodligen att behöva räkna med att lägga ut mer pengar på försäkringspremier än du gör i dagens läge: en minst sagt tråkig sanning, vilket är ytterligare en anledning att försöka bli mer miljövänlig.

Viktigt att satsa klimatsmart!

Genom att förbereda sig och satsa på klimatsmarta lösningar kommer ekonomin istället att tjäna på miljövänliga alternativ. Det kommer då inte krävas en lika stor omställning om det i en nära framtid kommer bli en kris på riktigt. Sverige satsar mer än många andra länder på just sådana klimatsmarta lösningar och förhoppningsvis kan man fortsätta ligga i toppen när det gäller just denna fråga. Då ser man till att ekonomin påverkas positivt.

Author :

0 thoughts on “Så kommer klimatförändringarna påverka Sveriges ekonomi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Road trip through southern Sweden

July 2018
M T W T F S S
    Aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031