Naturen har fått lida av vår teknologiska framfart

Att teknologin i världen har utvecklats markant de senaste åren är någonting vi fått vänja oss vid. Mobiljättarna Apple och Samsung (Huawei är med på ett hörn) har konstant uppdaterat programvaran, batteriet, kameran och skärmen i sina lurar för varje år. Lägg också till att teknologin inom datorer går med rasande fart och även om du köpt allt det bästa som finns tillgängligt på marknaden idag så kommer du behöva byta ut vissa komponenter inom några år för att kunna använda alla program och spela de senaste spelen. Självklart är detta väldigt viktigt i hur vi människor utvecklas då många avancerande program kräver den bästa prestandan och vi är alltid i behov av att uppdatera oss. Men det finns också en negativ baksida i allt detta: Naturen har fått lida.

Vi återanvänder inte materialet

När dessa stora bolag släpper sina nya flaggskepp till telefoner och datorer så är det många som direkt beställer dem. Men de har en helt fungerande telefon med kanske bara något år på nacken att göra sig av med. Det finns en del som säljer vidare dessa men det finns också dem som aktivt bara låter de ligga i en låda eller kastar dem i soptunnan. Detta gör att det finns så många olika apparater i omlopp som oftast bara läggs på hög och förmultnar in i naturen. Naturen har i sig väldigt svårt att bryta ner dessa materialen och de rubbar ekosystemet på sikt, vilket gör att mycket av den grönska vi än gång hade kommer vara förlorad om det fortsätter på detta sätt.

Många företag har dock börjat ta en aktiv ställning för att återanvända material och bytt produkter som endast är gjorda av återvinningsmaterial. Detta är något som är väldigt välkommet men som också behövs anmanas av fler företag och privatpersoner.

Vi förlitar oss på att tekniken ska komma på lösningar till alla problem

Det är många som inte alls bryr sig om att göra något för att rädda vår planet för att de anser att någon kommer komma på en lösning för naturens problem. Det har ännu inte skett och även om vi ser framsteg så kan vi inte räkna med att det redan är försent när den fullständiga lösningen är nära.

Förorenade hav

Även om detta är något som är vida känt så är det många som verkar tycka att haven är mer okej att dumpa överblivna saker i än i naturen. Detta är för att de sjunker till botten och därav ”glöms bort” på ett annat sätt. Men vad man inte räknar med är att detta förstör djurlivet i havet markant och tillochmed dödar djur.

Människan har börjat förbättra sig

Även om naturen har tagit väldigt mycket stryk på grund av människan så har vi börjat ta mer och mer ansvar. Nu finns det återvinningstationer där du måste källsortera och fler och fler hushåll har börjat göra detta. Det finns även företag som har som idé att ta emot saker som folk ska slänga för att sedan återanvända dessa för att skapa något helt nytt. Det finns även företag som värnar om att haven ska återställas och rensar dagligen upp tonvis med skräp som flyter överallt.

Att det fått sig ett uppsving är välkommet, men det är på tok för lite. Vi behöver att mer människor tar sitt ansvar till modernatur och gör en förbättring. Om vi inte gör det så kommer naturen, som vi känner den idag, vara förlorad.

miljöförstöring

Author :

0 thoughts on “Naturen har fått lida av vår teknologiska framfart

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Road trip through southern Sweden

August 2018
M T W T F S S
« Jul    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031