Förmodligen har du hört talas om Okinawa som ett område där människorna blir exceptionellt gamla. Sedan 1973 har Okinawa toppat den globala listan över andelen hundraåringar. Men i takt med att modern matkultur har brett ut sig ökar sjukdomar som diabetes, cancer, stroke och hjärtsjukdomar radikalt.
Det har länge varit känt att en huvudingrediens bakom den höga åldern och goda hälsan är öbornas traditionella svältkost, ”hara hachi bu”, eller ungefär “fyra femtedelar mätt”. Redan på 30-talet kunde man visa att möss på kaloribegränsad kost levde längre.
I modernare forskning har man kunnat identifiera tillväxthormonet IGF-1 (insuling-like growth factor) som en betydande orsak till åldersrelaterade sjukdomar som cancer och diabetes. Ca 350 (identifierade) individer med Larons syndrom producerar exceptionellt låga nivåer av IGF-1. Förutom att det leder till att de blir kortväxta så verkar det också skydda dem mot cancer och diabetes.
Ett lågt intag av kalorier i kombination med ett begränsa proteinintaget till rekommenderade nivåer (alltså långt under genomsnittligt intag) sänker nivån av IGF-1. Det är en förklaring till den traditionella Okinawa-dietens positiva effekter på hälsan.
Men vem vill svälta sig igenom livet?
På senare tid har studier visat att det (åtminstone för möss) ger ännu bättre effekt om man varvar lågt kaloriintag med normalt, sk korttidsfasta (eller intermittent fasting om du behöver det engelska begreppet). Mark Mattson som är en av huvudfigurerna när det gäller forskning på ämnet ägnar sig sedan flera år tillbaka åt korttidsfasta. Utöver de långsiktiga hälsoeffekterna menar han att dieten även gör honom effektivare och ökar hans produktivitet. Med 700 vetenskapliga artiklar bakom sig har han visst fog för sitt uttalande..
Efter några veckor så märker jag ingen effekt på produktiviteten, förutom att jag slipper lunchkoman som annars brukar kunna drabba mig hårt. Att förändra sin livsstil utan att få en tydlig och snabb återkoppling är alltid svårt, men det är absolut värt ett försök.
Det är dock fortfarande ett mycket ungt forskningsområde med få omfattande studier på människor.
Evolutionen har påverkat människan under 10000-tals generationer. Under 99,9% av den tiden har människan haft ett mycket oregelbundet kaloriintag. Precis som många andra biologiska system är våra kroppar anti-bräckliga (antifragile), dvs gynnas av oregelbundna påfrestningar (tex träning). För mig räcker detta som argument.