Miljövän och höger? Sorry – inte mycket att välja på

Man behöver inte vara tekniknaivist och tro att alla miljöproblem löser sig med “gröna innovationer”. Men man behöver inte heller gräva ner sig i sin jordhåla och vänta på att allt ska krascha. Det finns politiska mellanvägar att gå också.

Tråkigt nog är det skralt ställt med miljöambitionerna på högersidan. Centerpartiet har en ambition att positionera sig som det högergröna, men har en bra bit kvar. Även om MP har halkat iväg några snäpp åt ‘gröna-innovationer-halleluja’-hållet så bedömer jag att de fortfarande ligger nära V som har tagit initiativet i miljöpolitiken, åtminstone i realiteten. Deras image har inte hunnit ikapp.

 

Här är några undersökningar som också bekräftar att V och MP har tagit greppet om miljöpolitiken:

KlimatbarometerLogga

Föräldravrålet                          Klimatbarometern: 2014

 

WWF pandarankingLoggsa

Världsnaturfonden WWF            WWF:s Pandaranking

 

SNF enkätlogga

Naturskyddsföreningen SNF                  Rösta för miljön

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Responses to “Miljövän och höger? Sorry – inte mycket att välja på”


 • Vi behöver ett liberalekologiskt parti som är oextremt både i fråga om frihet (glöm fri invandring mm) och miljö (ekologi handlar om hållbarhet snarare än om att rädda alla biotoper och kärnkraft är ett alternativ vi kan behöva tills vidare).

  Det behöver kämpa för nationella och globala medborgarlöner. De nationella medborgarlönerna är inte totalt ovillkorliga. Om man inte blivit sjukskriven måste man arbeta minst en dag i veckan eller plugga minst två dagar i veckan för att få ut sin medborgarlön. Det är knappast svårt att se till att skapa en massa endagarsjobb.

  Centerpartiet är ganska osexigt, så jag föreslår istället Liberalekologiska Livsflödespartiet EkoSoLiD, där sistnämnda står för “ekosocialliberaldemokratisk”. Frihet och jämlikhet är ganska bra saker, men det överordnade politiska målet är snarare ett rikt och hållbart livsflöde på alla nivåer, från det individuella till det globala. Ett sådant livsflöde gör våra liv hållbart intressanta, roliga och behagliga. Vilket är målet.

  Om jag vore något decennium yngre skulle jag nog försöka dra igång ett sådant parti, men nu inskränker jag mig troligen till att peka på den rätta vägen och hoppas att kompetenta personer anammar mina ideer.

  • Tror att det finns större chans att påverka befintliga partier att gå åt rätt håll än att starta nytt.

 • Se också http://www.ecoprofile.se/thread-2815-Analys-av-riksdagspartiernas-politik-for-hallbar-konsumtion.html

  Högern skulle nog hellre kunna använda sig av “Peak-oil”, om de nu inte hade bestämt sig för att det inte finns p.g.a TIMBROILERS …

Leave a Reply