Nationalekonom som talar klarspråk i SR

Den här bloggen snuddar mest kring frågorna om den globala ekonomiska utvecklingen. Anledningen är inte ointresse, men det finns många andra bloggar som gör ett mycket bättre jobb än vad jag skulle förmå (tex Cornucopia, Flute och Kvantitativt).

Min grundsyn är att västvärldens ekonomier med stor sannolikhet står inför en ekonomiskt långdragen och besvärlig tillbakagång. Det finns tre överlappande huvudorsaker: kreditexpansion, konkurrens från utvecklingsländer och ökade energikostnader (USAs energikostnader som andel av BNP har ökat avsevärt och toppade under 2008 på 10% ).

För den som inordnar sig i mediafållan och lyssnar på de vanliga experterna som uttalar sig om börsutvecklingen, ekonomin, EU, etc, så är det påfallande sällan som någon säger så mycket mer än ungefär – visst är det besvärligt just nu, men snart blir allt som vanligt.

Därför var det synnerligen uppfriskande att få höra ett inslag i Godmorgon Världen (är P1 den enda radiokanalen i Sverige som har hyfsad kvalitetsnivå?) där nationalekonomen Stefan de Vylder vågade ta ut svängarna. Jag håller inte med om riktigt allt han säger, men överlag är det mitt i prick.

Han inleder elegant med kritik av sitt-still-i-båten-experterna genom att bygga ut båtliknelsen med: “…men tänk om båten håller på att sjunka. Den bekväma båt som vi i de rika länderna har färdats i har tagit in vatten sedan länge. Och från andra sidan haven kommer snabbare och kanske säkrare båtar som kan segla om oss.”

Stefan konstaterar att amerikanska och europeiska politiker inte har mycket att komma med för att komma tillrätta med den ekonomiska krisen mer än att tillfälligt skjuta den framför sig.

Har du hört någon annan i gammelmedia säga: “Det finns inga enkla lösningar, krisen blir långvarig”?

Stefan menar att det är nödvändigt att lösa upp “den orimliga konstruktionen EMU” för att komma tillrätta med krisen, men också att det bara är ett första steg.

Ökad instabilitet både inom och mellan länder, ökad nationalism och främlingsfientlighet är effekter som vi redan nu ser och kan räkna med att de tilltar.

I Sverige hade vi ett val för bara ett år sedan. Som jag skrivit om tidigare så fanns det redan då en hel del viktiga frågor bakom knuten som man gjorde allt för att förtränga och istället prata om hundralapparna hit eller dit och andra oväsentligheter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Responses to “Nationalekonom som talar klarspråk i SR”


  • Jo, de börjar dyka upp nu de som talar om att det kommer att “ta ett tag”. Tex chefsekonomen på SEB Robert Bergqvis som säger att
    “Vi har byggt upp problemen under en 3-4 års period, och jag räknar med att det kommer att ta kanske en 4-5 år innan vi kan säga att vi är tillbaka på nån typ av mer normalt läge”

    03:02 in i klippet
    http://svtplay.se/v/2501072/rapport/11_8_18_00?sb,p103264,1,f,-1

  • Det var mitt i prick. Gick på föredrag med Nicole Foss innan i år och man kan väl påstå att även hon har rätt i det mesta. Skämdes att lyssna på henne, en “domedagsprofet”! Skammen sitter fortfarande i men bilden klarnar ju längre tiden går. Synd att inte fler väljare, skattebetalare, arbetare m.m. inser vart det barkar och att det kräver andra politiker. Finanssektorn lär ju inte erkänna problemen på ett par år.

  • Anders, jag lyssnade också på Nicole. Som jag skrev i ett inlägg så tyckte jag att hon hade rätt i mycket, men att det var lite svart och vitt. Jag tror att det finns rätt så många fler nyanser på hur utvecklingen kan bli de närmsta åren, även om riktningen är neråt.

    Erik, intressant. Förmodligen måste proppen lossna först, men sen kommer plötsligt majoriteten av experterna/ekonomerna att låtsas som om de aldrig tyckt och tänkt något annat.

    Såg precis att börschefen Jens Henriksson talar om risken för euro-sammanbrott..

  • Stefan de Vylder är bra, åtminstone det jag tidigare har läst av honom.

  • Utmärkt!
    Jag uppmärksammade Stefan för några dagar sedan i min blogg. Både Stefan och ett gänga andra uppskattade detta. Bra att även du har upptäckt denne kloke nationalekonom.
    Mvh
    Bosse

  • Och om detta inläg blivit publicerat idag med -6% OMX hade det kanske varit än mer träffsäkert ? 🙂

    Jag har iaf hört både en del politiker och ekonomer säga dels “dubbeldipp – räkna med ett antal år innan en riktigt uppgång” eller “vi ha inte fått ngn högkonjuktur ännu, samma låga konjuktur råder sen 2008 egentligen”

    Men visst – massan kör på. Tryck nya pengar låna mer, konsumera mer – och sen fråga ekonomer och media hur det kan komma sig att detaljhandlen går så knackigt och varför svenskarna verkar försiktiga ? 🙂

    Personligen hoppas jag på att vi, i Sverige, kan klara denna recenssion/lågkonjuktur relativt bra ändå. Vi har en rätt bra/insiktsfull finansminister verkar det som, hyfsade statsfinanser, och folk har tagit det lite lugnare med konsumtionen det senaste året.
    Tyvärr är vi rätt högbelånade, och litear lite för mkt till våra bostadspriser – well vi får se – hoppas företagen står pall så vi kan ha kvar våra jobb bara

    /K

  • Visst har vi ett hyfsat läge nu, men när exporten dyker så drabbas vi snabbt. Även 2008-2009 när det bara var ett kort hack i kurvan så påverkades vi rätt ordentligt.

Leave a Reply