Bättre immunförsvar och färre förkylningar med 16:8 / periodisk korttidsfasta?

Ibland blir det lite tjatigt att höra folk gnälla om kallt väder, lite kläder och hur det leder till förkylning. Tyvärr har virusinfektionen som kallas förkylning inte mer gemensamt med kyla än själva namnet. Det hade ju varit så himla enkelt att slippa bli förkyld då (om du behöver övertyga någon annan så är Harvard Health Publications en hygglig källa att hänvisa till).

Men ur mitt personliga perspektiv ser det ut som om det ändå finns en hel man kan göra för att komma undan de där sega långdragna förkylningarna.

Om jag backar ett antal år tillbaka i tiden så hade jag uppskattningsvis 6-10 rejäla förkylningar per år. Inte så att jag fick feber och behövde stanna i sängen, men lätt en hel vecka som jag kände mig mer eller mindre sänkt. Det hände dessutom ett antal gånger att förkylningen övergick i en bakterieinfektion som satte sig i bihålorna.

Efter att jag fått igång en betydligt mer regelbunden konditionsträning upplevde jag att det blev färre förkylningar. Sedan ca ett år tillbaka har jag dessutom släppt mina tidigare konservativa matintagsvanor och äter nu i princip enligt en mix av 16:8 och korttidsfasta.

Det är givetvis vanskligt att uttala sig baserat på så knapphändigt dataunderlag, men efter ett 2013 med rekordfå förkylningar så undrar jag om det inte har gett ytterligare en knuff i rätt riktning. Inte minst har jag precis som tidigare anat de första symptomen av en förkylning, men därefter har mitt nya supereffektiva immunförsvar gjort processen kort med inkräktarna och jag har inte behövt lida det minsta.

Det finns teorier om fasta och immunförsvaret som handlar om att ett regelbundet födointag belastar immunförsvaret, dels genom att det behöver aktiveras för att ta hand om inkräktande bakterier som finns i maten, dels för att en viloperiod ger immunförsvaret en möjlighet att ytterligare sänka nivån av besvärliga bakterier i matsmältningssystemet under fasteperioden.

De förväntade långsiktiga hälsoeffekterna av den periodiska fastan i form av ökad cellreparation kan mycket väl också ge positiva effekter på immunförsvaret (se nät-sammanställning här).

Vi får se om min trendkurva håller i sig 2014!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Responses to “Bättre immunförsvar och färre förkylningar med 16:8 / periodisk korttidsfasta?”


 • Jag har också haft rekordfå (för mig) förkylningar det senaste året, men har inte särskilt ändrat min diet. Jag äter precis “som vanligt” alltså blandad mat utan några periodiska fastor eller annat ovanligt. Äter mer fett än Livsmedelsverkets rekommendationer, men definitivt inte LCHF.
  Undviker dock industrimat.

 • Förskrivningen av antibiotika hade ju också gått ner 2013 så vi höll oss nog rätt friska i fjol lite till mans. Själv brukar jag ta lite “starkt” för halsen som jag köpt på finlandsbåten – 60-80% – brukar hjälpa när jag känner att jag fått nå´t på halsen. Få se hur det går…

  • Hämtat från sjukvårdsupplysningen 1177:
   “Många huskurer innehåller alkohol. Ur medicinsk synpunkt är det inte så bra. Alkoholen frestar på en redan stressad kropp. Spriten gör helt enkelt mer skada än nytta, även om effekten på kort sikt kanske är att man lättare står ut med besvären.”

   Men som sagt att stå ut kan ju också vara värt en del..

   • Att alkohol skulle vara dåligt eller bra i huskur beror nog på hur stor dosen är. Alkohol är väldigt antiseptiskt och en lagom liten dos kan nog göra avsevärd nya på en ond hals eller svampinfektion. För mycket frestar dock, så lagom handlar väl max om några få centiliter.

    • Möjligen skulle det kunna ha en något infektionshämmande verkan om det är en bakteriell infektion i munnen och alkoholen gurglas och spottas ut igen.

Leave a Reply