Desertec och energidrömmare

Kommer ni ihåg Desertec? Den storslagna visionen om att utnyttja den stora tillgången på solenergi i Sahara och via likströmskablar (HVDC) skicka energin till Europa. Du har säkert hört att det räcker med solinstrålningen på en bråkdel av Saharas yta för att leverera det globala energibehovet. Desertec byggde på den drömmen. Ett helt gäng stora företag, bla RWE, EON, Munich Re, ABB, Deutsche Bank, Enel, gick ihop i ett konsortium för att driva detta, det största internationella industrisatsningen någonsin.

Utvecklingen har inte gått på räls och enligt senaste infon så håller projektet på att gunga och kan vara på väg att kapsejsa när som helst. Möjligen kan inriktningen styras om så att det istället handlar om att förse den den lokala energimarknaden. Men det ser mycket mörkt ut för de storslagna planerna.

Det är lätt att se optimistiskt på möjligheterna att ersätta den fossila energin (glöm inte att den står för ca 85% av den totala energianvändningen!) med förnyelsebar energi. Desertec är ett praktiskt exempel på att det finns fler hinder i verkligheten än i fantasin.

För insikter i vilken utmaning det verkligen innebär att ställa om energianvändningen så läs David Mackays bok “Sustainable Energy without the hot air”. Den finns tillgänglig för nedladdning på Davids utseendemässigt synnerligen risiga hemsida, men boken är klart värd att köpa. Tom Murphys blog “Do the math” är en annan källa för att ta ner energifantasierna på jorden.

För övrig är Tom fysikprofessor precis som David och inte nationalekonom. Någon som är överraskad?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Responses to “Desertec och energidrömmare”


  • No Comments

Leave a Reply