Det har gått 2-3 år sedan prylen som fixar kall fusion (LowEnergyNuclearReaction) hade sin storhetstid och figurerade titt som tätt i Ny Teknik. Det mesta som framkom luktade bluff och båg lång väg. 2012 konstaterade SP att den inte kunde leverera. Att det nu har gått så långt tid utan att världen har fått ta del av handfasta bevis för att det verkligen skulle fungera bidrar så klart till intrycket av makalös mackapär som är för bra för att vara sann. Å andra sidan kan man ju också tycka att Rossi och Defkalion borde ha gett upp vid det här laget…
Jag noterar att den tidigare samarbetspartnern Defkalion (som bröt samarbetet med Andrea Rossi) har tagit fram sin egen LENR-apparat och de säger sig vara redo för kommersiella samarbeten. Deras hemsida är synnerligen sparsmakad när det gäller information, men ambitionerna verkar inte känna några gränser för utrullning av deras R&D-verksamhet:
“To date, Mose Energy Slr from Milan, Italy is our European R&D Center. All R&D projects from European companies will be managed in Milan. Similar Centers will be established in Africa, ex-CIS, Far East, South East Asia, Australasia, and the Middle East.”
Varför inte bara säga att de tänker erövra hela världen, eller varför inte galaxen?
Det finns också en produktspecifikation publicerad som anger COP (verkningsgrad) till lägst 1:25 för den enkelreaktormodellen och 1:32 för multireaktormodellen. En sån vill jag ha!
Intresset i media (Ny Teknik) må ha falnat, men på nätet har det tagit fart. Jag kommer ihåg att materialet på nätet ändå var ganska begränsat på den tiden det begav sig (åtminstone när jag lade det åt sidan för runt två år sedan). Idag finns det 489 diskussionstrådar på bara en sida, energikatalysatorn.se!
Det finns mycket som pekar på att det är ett galet spektakel, men man vill ju väldigt gärna att det ska vara på riktigt.
Vad i består då det i nya ryktet? Det må vara ett resultat av viskningsleken, men informationskällan till ryktet har uppgett att det kom ur hästens mun. Som en av få institutioner ska Svedberg Laboratoriet i Uppsala ha fått tillgång till en e-cat, kunnat undersöka den, långtidstesta den (+100h) och preliminärt konstaterat att den förbluffande nog ger ett energiöverskott. Preliminärt då energin endast kunnat mätas i form av strålning, inte kalorimetriskt (tex nersänkt i vatten) som hade gett ett exakt resultat, men ändå en stark indikation.
Svedberg Laboratoriet huserar forskare som Hidetsugu Ikegami, Sven Kullander och Roland Pettersson som figurerat i dessa sammanhang tidigare.