Tag Archive for 'E-cat'

E-Cat, nu är ryktet bekräftat

Där ser man. Det som jag skrev i mitten av april angående långtidstest av E-Cat har nu bekräftats i form av en publicerad testrapport.

Verkningsgraden i testerna är inte i närheten av de nivåer (1:25 och 1:32) som Defkalion anger i sina produktblad. Jag konstaterar att det är mycket underligheter som cirklar runt i E-cat-världen. Men de resultat som beskrivs i testrapporten (som har författats av ett antal kompetenta herrar och en dam) indikerar faktiskt något mer än bara ruffel. Det finns faktiskt en del som talar för att det är vetenskapligt jungfrulig mark som Rossi och andra LENR-pulare har beträtt. Eller som det formuleras i rapporten:

“Computed volumetric and gravimetric energy densities were found to be far above those of any known chemical source. Even by the most conservative assumptions as to the errors in the measurements, the result is still one order of magnitude greater than conventional energy sources.”

Att verkningsgraden är låg i detta skede skulle inte bekymra mig. Om det handlar om “kall fusion” på riktigt, dvs att energi frigörs vid fusion som sker vid relativt låg temperatur (ett gäng grader kallare än solen alltså), så finns det säkerligen gott om möjligheter att optimera processen och skrämma upp både effektiviteten och tillförlitligheten ordentligt.

Även om det säkert finns en mängd osäkerhetskällor kvar och det kanske slutar i en pyspunka, ungefär vad jag trodde att E-cat hade råkat ut för innan vårens spektakel dök upp, så kan jag också konstatera att de verkligt revolutionerande forskningsgenombrotten inte sällan möts av stor skepsis från den etablerade forskarvärlden. Dels för att de ifrågasätter alla befintliga auktoriteters världsbild, dels för att de ofta dyker upp i andra mer praktiskt präglade miljöer. De teoretiska forskarnas uppgift blir i dessa fall snarare att i efterhand förklara varför något fungerar (utvecklingen av jet-motorn är ett bra exempel där man gjorde först och förstod senare).

Precis som jag gissade så var det alltså Elforsk som finansierade (förmodligen den svenska) långtidsstudien av E-Cat. För alla foliehattar, som tror att den allomfattande världskonspiration med “Big Energy” i frontlinjen gör allt för att ta kål på alla revolutionerande energimanicker som foliehattarna drömmer ihop, så kan jag informera om att Elforsk finansieras av just energibranschen.

Ny Teknik har skrivit en artikel om rapportsläppet. Cornucopia tar också upp nyheten. För den som vill gå med i diskussionsklubben så finns det redan 190 kommentarer till rapporten upplagda på energikatalysatorn.se!

E-Cat, nya rykten del 2

Jag har noterat att det fortfarande finns ett stort intresse när det gäller E-Cat. Med lite slutledningsförmåga och googlistik så landar jag i gissningen att det är nedanstående Elforsk-projekt (hämtat från F&U-plan 2013) som har resulterat i ryktet som jag beskrev här.
Energikatalysatorn – (Rossi, E‐cat)
fördjupad granskning
Mål
Ända sedan Fleichman och Pons påstådda fusion i palladium 1989 har kall fusion varit omdebatterat. Ett flertal grupper har sedan dess kunnat visa på värmeproduktion i olika experiment som kan tyda på fusion. Uppfinnaren till energikatalysatorn, ”E-Cat”, är ingenjören Andrea Rossi. Det nya med uppfinningen är att den producerar tillräckligt med värme för praktiskt användbara ändamål, genom en hittills oförklarad process.
Vid olika demonstrationer har enheter visats med effekten 10 kW. Värmeproduktionen är flerfaldigt större än vad som kan åstadkommas med konventionella förbränningsreaktioner. De kända komponenter som ingår är nickel i pulverfrom samt vätgas.
 
Målet med Elforsks projekt är att:
 
• Stödja vetenskapligt genomförda undersökningar som analyserar om energikatalysatorn E-Cat avger den värmeeffekt som har uppgivits i olika demonstrationer
• Stödja försök att fastställa vilken process som kan orsaka värmeproduktionen och hur variation av olika parametrar kan inverka samt analysera eventuella risker eller andra negativa effekter
• Analysera betydelsen av processen (om den fungerar) för framtida el- och värmeproduktion
 
Aktiviteter
Mätningar av värmeeffekten/värmeproduktionen genomförs och om resultaten är ”anmärkningsvärda” inleds analyser avseende bakomliggande processer. Baserat på resultaten från dessa arbeten inleds – om det finns skäl att gå vidare – i samverkan med olika energiexperter studier av framtida koncept för el- och värmeproduktion samt analyser avseende vilken betydelse energikatalysatorn kan få för den framtida energiproduktionen.

Nya rykten om E-cat!

Det har gått 2-3 år sedan prylen som fixar kall fusion (LowEnergyNuclearReaction) hade sin storhetstid och figurerade titt som tätt i Ny Teknik. Det mesta som framkom luktade bluff och båg lång väg. 2012 konstaterade SP att den inte kunde leverera. Att det nu har gått så långt tid utan att världen har fått ta del av handfasta bevis för att det verkligen skulle fungera bidrar så klart till intrycket av makalös mackapär som är för bra för att vara sann. Å andra sidan kan man ju också tycka att Rossi och Defkalion borde ha gett upp vid det här laget…

Jag noterar att den tidigare samarbetspartnern Defkalion (som bröt samarbetet med Andrea Rossi) har tagit fram sin egen LENR-apparat och de säger sig vara redo för kommersiella samarbeten. Deras hemsida är synnerligen sparsmakad när det gäller information, men ambitionerna verkar inte känna några gränser för utrullning av deras R&D-verksamhet:

“To date, Mose Energy Slr from Milan, Italy is our European R&D Center. All R&D projects from European companies will be managed in Milan. Similar Centers will be established in Africa, ex-CIS, Far East, South East Asia, Australasia, and the Middle East.”

Varför inte bara säga att de tänker erövra hela världen, eller varför inte galaxen?

Det finns också en produktspecifikation publicerad som anger COP (verkningsgrad) till lägst 1:25 för den enkelreaktormodellen och 1:32 för multireaktormodellen. En sån vill jag ha!

Intresset i media (Ny Teknik) må ha falnat, men på nätet har det tagit fart. Jag kommer ihåg att materialet på nätet ändå var ganska begränsat på den tiden det begav sig (åtminstone när jag lade det åt sidan för runt två år sedan). Idag finns det 489 diskussionstrådar på bara en sida, energikatalysatorn.se!

Det finns mycket som pekar på att det är ett galet spektakel, men man vill ju väldigt gärna att det ska vara på riktigt.

Vad i består då det i nya ryktet? Det må vara ett resultat av viskningsleken, men informationskällan till ryktet har uppgett att det kom ur hästens mun. Som en av få institutioner ska Svedberg Laboratoriet i Uppsala ha fått tillgång till en e-cat, kunnat undersöka den, långtidstesta den (+100h) och preliminärt konstaterat att den förbluffande nog ger ett energiöverskott. Preliminärt då energin endast kunnat mätas i form av strålning, inte kalorimetriskt (tex nersänkt i vatten) som hade gett ett exakt resultat, men ändå en stark indikation.

Svedberg Laboratoriet huserar forskare som Hidetsugu Ikegami, Sven Kullander och Roland Pettersson som figurerat i dessa sammanhang tidigare.

Kommer frälsaren från Italien?

Är det verkligen möjligt? Italien – landet där maffian fortfarande har ett stort inflytande i samhället. Landet där Berlusconi är den premiärminister som suttit längst. Och inte minst landet som gjorde tutt-tv till ett begrepp. Tänk om det ändå är så att frälsaren som ska lösa våra energiproblem verkar i detta land?

Alla som har slängt ett öga i Ny Teknik på sistone (Cornucopia kommenterar) har säkert läst om Andrea Rossi och hans E-cat som skulle kunna vara lösningen på världens energiproblem – om det fungerar och går att skala upp.. Det är fortfarande lång väg kvar, men att döma av artiklarna och kommentarerna  i Ny Teknik så går det inte att än så länge klassa det som bluff. Vi får se hur det går.

Ett annat italienskt stjärnskott (?) i energibranschen är det i Sverige något mindre uppmärksammade KiteGen. Deras teknologi är lite enklare att förstå sig på. Det handlar om att dra nytta av de starka luftströmmar som finns på riktigt hög höjd. Istället för att använda vindkraftstorn så tänker de sig att komma åt vinden med drakar i långa linor som därmed kan nå mycket högre. Vinden drar upp drakarna och kraften överförs till generatorn på marken. Styrning av drakarna gör att de sjunker när de har nått maxhöjd och en ny cykel påbörjas. Den starka vinden på några tusen meters höjd i kombination med att generatorn står kvar på marken gör att det ska bli en mycket bra EROIE (uppskattat >100). Byggandet av en prototyp har kommit igång.  På The Oil Drum har det rapporterats från projektet. Även Bill Gates har funderat på höghöjdsvindkraft och har frågat sig varför David McKay (författare till den utmärkta Sustainable Energy Without the Hot Air) inte tog upp det som en potentiell energikälla. Grundaren till KiteGen kommenterade också.

Precis som E-Cat så är KiteGen nära en prototyp som ska visa om tekniken håller. Någon detaljerad info om när testkörningar ska påbörjas och vara avslutade har jag inte hittat, men de senaste bilderna visar att själva anläggningen är på plats.

Både historien och samtiden kryllar av ambitiösa energiproduktionsprojekt baserade på mer eller mindre revolutionerande idéer. Den gemensamma nämnaren är att de har slukat mycket pengar och ytterst sällan kommit i mål. Att bara utveckla landbaserad vindkraft från prototypproduktion till industriell skala tog ca 30-40 år. Sannolikheten att det dyker upp en revolutionerande teknik som vänder upp och ner på energivärlden är minimal, men visst hade det varit fantastiskt!

Tillägg – efter allt fler tecken på att Mr. Rossi med sin E-Cat tillhör den lycksökande och inte alltid så ärliga kategorin av energientreprenörer, så verkar det som om den senaste turen där man bryter med pilotkunden Defkalion är den första spiken i kistan på drömmen om ny omvälvande energiproduktion. Tråkigt, men inte så oväntat.

Det ser även mörkt ut för Kitegen – inga nyheter ute och det verkar inte heller finnas någon info om testkörningar som borde kunna ha gjorts vid detta laget..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...