Tag Archive for 'extremism'

Tragedin i Norge

Det är svårt att ta in och förstå att de utstuderade grymheter som utspelade sig i vårt grannland verkligen har hänt. I allt mörker finns det dock någon liten ljusglimt att försöka ta fasta på.

Jag tror att det finns fler likheter än skillnader när det gäller drivkraften hos galningar som Taimour Abdulwahab och Anders Behring Breivik. Det har ingen större betydelse om det är extremism från höger, vänster eller religionen som ligger bakom. Illdådarna har under en längre tid skapat en fantasivärld baserad på hat mot samhället. I deras förvrängda värld är deras våldsgärningar det enda sättet att få bukt med de samhällsspöken som de ser.

Den här gången hämtade gärningsmannen näring för sitt hat ur högerextremism och även om det inte hade varit någon skillnad på det individuella planet, varken för gärningsmannen eller de drabbade, så tror jag att ett islamistiskt dåd hade fått mycket mer negativa effekter för samhällsutvecklingen. Nu finns det större chans att norrmännen (och vi svenskar) enar sig i kampen mot hatet, oavsett var det kommer ifrån och gör vårt yttersta för att bevara ett öppet och demokratiskt samhälle.

Även högerextremister inser att händelserna i Norge inte gynnar deras kamp. Följande kommentar är hämtad från sidan nationell.nu: “En katastrof för vår verksamhet. Detta kommer användas mot alla invandringskritiska rörelser, och det kommer föras upp varenda gång islamsk terrorism diskuteras, att det minsann förekommer ”kristen terror” som är lika brutal. Fattar idioten vilken skada han åsamkat oss? Det han gjort är, trots den enorma tragedi det är för alla offer och anhöriga, endast ett myggbett på regimen han vill bekämpa.”

Anders B Breivik, Peter Mangs som sköt invandrare i Malmö och Johan Ausonius (lasermannen på 90-talet) är tre tydliga exempel på individer som påverkats av invandrar/islam-fientliga strömningar i samhället och sett sina gärningar som ett sätt att bidra till samhället (Taimour Abdulwahab är säkert en relevant parallell). Jag tror att vi inte ska underskatta riskerna med det hatets språk och de stämningar som länge frodats i diverse subkulturer, men också fått allt större utrymme i offentliga sammanhang. Lena Sommestad har skrivit bra om detta. Läs även vad Lars Bäck har att säga.
Cornucopia skriver att högerextremismens smekmånad är över. Låt oss verkligen hoppas det!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...