Den här bloggen snuddar mest kring frågorna om den globala ekonomiska utvecklingen. Anledningen är inte ointresse, men det finns många andra bloggar som gör ett mycket bättre jobb än vad jag skulle förmå (tex Cornucopia, Flute och Kvantitativt).
Min grundsyn är att västvärldens ekonomier med stor sannolikhet står inför en ekonomiskt långdragen och besvärlig tillbakagång. Det finns tre överlappande huvudorsaker: kreditexpansion, konkurrens från utvecklingsländer och ökade energikostnader (USAs energikostnader som andel av BNP har ökat avsevärt och toppade under 2008 på 10% ).
För den som inordnar sig i mediafållan och lyssnar på de vanliga experterna som uttalar sig om börsutvecklingen, ekonomin, EU, etc, så är det påfallande sällan som någon säger så mycket mer än ungefär – visst är det besvärligt just nu, men snart blir allt som vanligt.
Därför var det synnerligen uppfriskande att få höra ett inslag i Godmorgon Världen (är P1 den enda radiokanalen i Sverige som har hyfsad kvalitetsnivå?) där nationalekonomen Stefan de Vylder vågade ta ut svängarna. Jag håller inte med om riktigt allt han säger, men överlag är det mitt i prick.
Han inleder elegant med kritik av sitt-still-i-båten-experterna genom att bygga ut båtliknelsen med: “…men tänk om båten håller på att sjunka. Den bekväma båt som vi i de rika länderna har färdats i har tagit in vatten sedan länge. Och från andra sidan haven kommer snabbare och kanske säkrare båtar som kan segla om oss.”
Stefan konstaterar att amerikanska och europeiska politiker inte har mycket att komma med för att komma tillrätta med den ekonomiska krisen mer än att tillfälligt skjuta den framför sig.
Har du hört någon annan i gammelmedia säga: “Det finns inga enkla lösningar, krisen blir långvarig”?
Stefan menar att det är nödvändigt att lösa upp “den orimliga konstruktionen EMU” för att komma tillrätta med krisen, men också att det bara är ett första steg.
Ökad instabilitet både inom och mellan länder, ökad nationalism och främlingsfientlighet är effekter som vi redan nu ser och kan räkna med att de tilltar.
I Sverige hade vi ett val för bara ett år sedan. Som jag skrivit om tidigare så fanns det redan då en hel del viktiga frågor bakom knuten som man gjorde allt för att förtränga och istället prata om hundralapparna hit eller dit och andra oväsentligheter.