Hållbar konsumtion

För en verkligt hållbar konsumtion, dvs inte bara grönmålad medelklasslivsstil (om du tjänar mycket så är ditt fotavtryck större oavsett ditt miljöintresse), krävs det 100% engagemang och helst total okänslighet för vad som anses socialt accepterat. Vår samhällsstruktur, både ur ett socialt och ekonomiskt perspektiv, skapar synnerligen svaga incitament för en hållbar livsstil. Den ekonomiska modellen bygger på oändlig tillväxt och ökad konsumtion. Det sociala trycket att med allt tätare intervall uppdatera allt från garderob till möbler, inredning och hemelektronik eldas på med reklam och media eftersom det helt enkelt driver företagens lönsamhet.

Sveriges stoltheter IKEA och HM är två exempel på företag vars grundläggande affärsidé driver en ökad omsättningshastigheten och därmed ökad konsumtion och minskad hållbarhet. Det finns marknader där IKEA ännu inte har fått så stort genomslag och där det fortfarande anses normalt att köpa möbler som ska hålla resten av livet utan hänsyn till tillfälliga inredningstrender. Ungefär som det såg ut i Sverige för 50-60 år sedan. Fascinerande att IKEA trots sin massiva påverkan mot ett mindre hållbart konsumtionsmönster lyckas hålla en så hög profil i miljöfrågor!

Om det hade funnits en ekonomisk drivkraft mot en hållbar konsumtion så hade vi sett helt andra affärsmodeller där tillverkare skulle anstränga sig för att maximera livslängden samtidigt som trendcyklerna skulle förlängas och försvagas. Det finns givetvis en hel del enkelspåriga tillväxtnaivist som bara kan se de enstaka exempel där det ger miljömässiga fördelar av att byta ut gamla prylar (tex tillräckligt gamla kylskåp och frysar).

Men låt oss vara realistiska. Med en samhällsstruktur som premierar hållbar konsumtion hade vi alla använt den typ av diskborstar som på bilden (säljs på Granngården). Jag har sett exempel på daglig användning i över 20 år utan att diskborstens prestanda har försämrats!

 

Läs mer här: Köpstoppbloggen, Vego Eco, ASPO

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Responses to “Hållbar konsumtion”


  • Vad kan jag säga att du träffar helt rätt, men dessvärre är vi fortfarande för få för att förstå att göra rätt och ställa om”

  • Inget som är gjort av plast kan någonsin vara hållbart. Helt enkelt för att plast är ett EVIGT material och bryts inte ner biologiskt. Det är inte hållbart bara för att det håller länge. För att vara hållbart ur miljösynpunkt måste det vara biokompatibelt.

    Men det är inte därför jag skriver, utan ville tipsa läsarna om dokumentärfilmserien “The century of the self” som beskriver hur det gick till när samhället ställdes om till ett konsumtionssamhälle. Det är viktigt att känna till historian så den inte upprepas.

    • Tack för tipset på filmen – har du någon länk?

      När det gäller plaster så finns det dels biologiskt nedbrytbara plaster och det finns plaster som går utmärkt att förbränna utan att besvärliga föreningar bildas. Dessutom går det bra att framställa plaster ur biologisk råvara, dock givetvis betydligt dyrare. Så jo, plast kan definitivt vara hållbart ur alla perspektiv!

Leave a Reply