IPCC-rapport, ett utmärkt tillfälle att släppa greppet om fantasivärlden

Är du också trött på att läsa om Björn Lomborgs fantasivärld? En värld där vi ska luta oss tillbaka, njuta av värmen, och låta professor Baltazar lösa en framtida (långt fram i tiden – vi har ju ingen brådska) övergång från fossilenergi till förnyelsebart. Svd fortsätter att hålla fanan högt när det gäller att gå vilse i vår informationsrika värld. Varför lyssna på forskareliten när det finns journalister som kan tycka till? Maria Ludvigsson uttrycker vikten av att fatta beslut på rätt grunder, men hamnar ack så fel.

 

Läs istället Rickard Warlenius artikel i Fria Tidningen:

“Men trots denna gedigna faktagrund händer nästan ingenting i världssamfundet. De årliga klimattoppmötena slutar regelmässigt i helt otillräckliga beslut som inte är i närheten av att klara utmaningen. Detsamma gäller de beslutande organen i världens alla länder, och vi vanliga människor tycks också ha vant oss vid tanken på undergången utan att det framkallar särskilt högljudda krav på förändring.

Hur kan det komma sig? Hur kan vi förbli passiva trots att vi numera vet att våra utsläpp kommer att leda till katastrofer? Och ännu viktigare: hur kan passiviteten brytas?

Givet att fakta inte leder till nödvändig förändring är det nu hög tid att lansera en fjärde arbetsgrupp inom IPCC. En som sammanställer den bästa samhällsvetenskapliga forskningen om hur politisk, ekonomisk och social förändring kan framkallas, istället för klimatförändring.”

Andra mer verklighetsförankrade texter hittar du här:

Effekt, Supermiljöbloggen, Schlaug, DN,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Responses to “IPCC-rapport, ett utmärkt tillfälle att släppa greppet om fantasivärlden”


  • No Comments

Leave a Reply