Lucia, Kalle Anka och osvenskhet

De senaste dagarna har det skrivits många arga insändare och inlägg i tidningar, på diverse forum och bloggar. Handlar det möjligen om misslyckandet i Doha, den ökande arbetslösheten eller bombningarna av civila i Syrien?

Nej det handlar om något så otroligt viktigt som Lucia-firande och Kalle Ankas julafton. Tydligen har en lärare på en skola sagt till ett barn att han inte fick vara pepparkaksgubbe och Disney har beslutat att klippa bort några sekunder ur ”tomtens verkstad”. Vreden som detta skapar hos vissa individer är något som både förvånar och skrämmer mig.

På den tragiska siten avpixlat verkar man ha gjort det till sin uppgift att samla alla rapporter som tyder på att man någonstans avviker på något sätt från det traditionella luciafirandet. Ungefär med samma frenesi som extrema muslimer letar efter någon eller något som avviker från det renläriga. Något som slog mig när jag skummade bland kommentarerna var att det verkade mycket populärt att använda ett nedsättande språk om invandrare.

I tisdags hörde jag en intervju i P1 med Mattias Karlsson som är huvudförfattare av SD:s principprogram. Mattias hävdade att det som utmärkte svenskheten var bland annat hänsynstagande. Så till alla kommentatorer på avpixlat och alla andra Kalle Anka-fundamentalister som säkert har ett gott öga till SD vill jag skicka med en varning; passa er så ni inte stämplas som osvenska av SD!

Och nej, att säga att man inte tycker figurerna i Kalle Anka är nedvärderande är inte att ta hänsyn om man är vit, ickejudisk svensk.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Responses to “Lucia, Kalle Anka och osvenskhet”


 • Just pepparkaksgubbar och Kalle Anka är väl de minst allvarliga exemplen från de senaste dagarna så jag förstår att du väljer ut just dessa. Betydligt värre är ju skändningen av SVT:s Luciatåg där man bryter av det fina och stämningsfulla med förortsrap eller att Ernst Kirchsteiger (stavning?) står i TV4 och bakar saffransbröd eftersom Lussekatter ju är “kulturellt belastade”, som han säger. Vad fan liksom.

  Här är en bra insändare på tal om Luciatåget;

  http://www.hoglandsnytt.se/opinion/arets-lucia-i-svt-var-en-skandning/

  Observera även kommentarerna under. Jag hittar en enda som inte håller med insändarskribenten.

  Det allvarliga i kråksången är ju inte själva sakfrågan om den svarta dockan i Kalle Anka. Det allvarliga är att man sysslar med medveten politisk hjärntvätt på SVT. Att man bara “råkar” välja en mörkhyad Lucia. Att det “råkade” bli en förortsrappare med invandrarbakgrund som skulle bryta av med nåt nytt under Lucia är ju absolut inte en slump. Man kunde ju lika gärna valt hårdrock eller dansbandsmusik som förnyelse. Man kunde valt en äldre kvinna som Lucia för att bryta av. Man kunde gjort en mängd saker, men man gör ett högst medvetet val av en mörkhyad Lucia och släpper in en kille med invandrarbakgrund som rappar under föreställningen. Det är så utstuderat unket och det är det folk reagerar på.

  • Det var ju trevligt att du håller med om att Kalle Anka osv är harmlöst.

   Jag tror inte att man “råkat” välja en mörkhyad Lucia. SVT har säkert gjort ett medvetet val för att inkludera en större grupp i luciafirandet samt för att spegla dagens sverige. Jag förstår inte vad det som är upprörande med det. Nu vet jag ju inte vad dina åsikter är, men SD talar ju mycket om vikten av assimilering av indandrare. Det SVT gör här är ju att uppmuntra assimileringen dels genom att ge andra än vithyade möjlighet att vara lucia, dels genom att (kanske) intresserar andra grupper än de som vanligtvis tittar på lucia med rappningen. Jag förstår inte vad det som är unket med att vilja bredda sitt tittarunderlag. Sedan finns ju så klart alltid risken att man går får långt och tappar de “traditionella tittarna”.

   Jag hade inte möjlighet att se hela luciatåget och såg därmed inte rappen, men att kalla det för skändning anser jag vara oanständigt.

 • Dagens Sverige består fortfarande av ca 75% människor med svensk bakgrund. Alltså kan man inte säga att samhället speglas av en mörkhyad Lucia. Sedan tycker jag inte att det i sig hade gjort något, av flera skäl, om Lucia var mörk. Det är i kombination med Rinkebyrapparen som det faller ihop totalt och blir ett politiskt propagandaspektakel på bästa sändningstid i “oberoende” Public Service TV. Ingen skugga ska dock falla över den tjej (Astrid hette hon har jag för mig) som blev en bricka i SVT:s spel. Detta handlar inte om henne som person och hon var säkert duktig.

  Om man vill få fler invandrare att titta på Lucia och bli en del av det svenska så kan det knappast vara rätt att ändra på Luciatåget så att det inte längre är just den svenska tradition som man ville inkludera folk i. Man sågar ju av grenen man sitter på med ett sådant bakvänt resonemang.

  “Sedan finns ju så klart alltid risken att man går får långt och tappar de “traditionella tittarna”.”

  Exakt, och SD får ett antal tusen nya väljare.

  • Det är nog omöjligt att spegla samhället i en enda person (Lucian). Men då tv-Lucia tidigare (mig vetenligen, är ingen lucia expert) förmodligen enbart varit ljushyad så är en mörkhyad en utvidning av luciabegreppet. En mörkhyad lucia ger i alla fall de svenskar som har en mörkare hy större möjlighet att känna sig inkluderade i lucia-firandet, de har nu också en möjlighet att bli en “riktig” lucia. Jag tror det är svårt att inkludera svenskar som inte är ljushyade i firandet om enbart ljushyade tillåts vara med i luciatåget. En stor del av populariteten tror jag ligger i att “alla” har gått i luciatåg i skolan osv, ska bara en del av svenskarna tillåtas det så tror jag att traditionen till slut kommer att bli obsolet.

   “Politiskt propagandaspektakel” hur menar du då?

   Hur som helst så förstår jag inte hur en (möjligtvis, jag har inte sett den) dålig luciaproduktion från SVT är så himla upprörande. Det går över liksom…

 • Nej, och som jag skrev så har jag inget emot mörkhyade Lucior då och då. Det är inte det jag fokuserar på, även om du förstås vill det eftersom det är det lättaste att försvara. Det är, som jag skriver ovan, kombinationen av flera olika delar som tillsammans utgör ett mönster: framhäv invandrare och typiska invandrarföreteelser och tona ner det klassiskt svenska. Mörkhyad Lucia i kombination med ghettorap på bruten förortssvenska, kan agendan bli tydligare?

  På samma sätt är det med Ernsts uttalande om att Lussekatter är “kulturellt belastade”. Vad är anledningen till ett sådant uttalande tror du? Vill man inkludera invandrare i det svenska så är det, återigen, inte alls rätt väg att göra om traditionerna eftersom det ju då inte alls blir traditionellt svenskt utan nån intetsägande soppa som ingen, varken svenskar eller invandrare, känner igen sig i.

  Det senaste exemplet på denna utveckling såg jag igår när jag gick förbi systembolaget, där gör man reklam för drycker i samband med “vinterfest”. Vad fasen är vinterfest för något? Det firas inte i Sverige och med säkerhet inte heller i varma länder i Mellanöstern och Afrika. Ingen känner igen sig och svenskarna blir bara upprörda, till vilken nytta? Tror de att invandrare blir stötta av Lussekatter och julfirande?

  • Visst är det lättare att “försvara” lucian, musik kan man ju som bekant ha olika uppfattningar om beroende på tycke och smak. Jag antar att du håller med mig i att lucia-firandet på tv måste skilja sig lite från år till år (annars räcker du ju att spela in en gång och sedan sända repriser). Det är möjligt att SVT förändrade mer i år än vad flertalet tittare tycker är bra. Och det är ju inget konstigt. Hade det varit ett hårdrocksband antar jag att många tittare också blivit upprörda, men förmodligen inte lika upprörda. Och förmodligen inte börjat prata om “propagandaspektakel” och skyllt på invandringen, mångkulturen och “kulturmarxister”. Jag dristar mig till att tro att debatten i så fall blivit mycket mer sansad.

   Ernst uttalande säger han själv så här om:
   “Ernst menar att hans bröd med rivet äpple mm mer är en modern uppfinning till skillnad mot de mer traditionella varianterna av lussebullar som alla har olika namn så som “kyrkport” “lussekatt” osv. Dessa former och namn går tillbaka i tiden och det finns tradition och kultur i detta. De gamla formerna på lussebullarna menar Ernst därför, med glimten i ögat, att de är kulturellt belastade. En ordvits.”

   Jag ser ingen anledning att tro något annat om varför han säger det. Varför tror du han säger så?

   Jag tog också en tur förbi systembolaget idag för att se det du skriver om. Där var mycket folk, så jag gick inte in, men genom fönstret såg jag två reklamskyltar, en där det stod “Gott till julen” resp “Glögg och mingel” och någon text om julen under (detta är fritt ur minnet så det behöver inte stämma exakt). Förmodligen fanns skylten du nämnder någonstans inne i affären, den lyder enligt uppgift “alkoholfritt till vinterfesten”. Jag förmodar här att man med vinterfest avser tex julafton, festerna på juldagen som blivit vanliga där man träffar gamla kompisgäng, nyårsafton etc.

   Men det är klart om man vill kan man säkert tolka det som en sammansvärjning mot julfirandet, jag har svårt att göra det tolkningen eftersom så mycket annat tyder på motsatsen. Tex verkar städerna här i skåne tävla i vilken som har mest julprydnader.

   Jag kan förstå om man inte tycker rap-musiken passar till Lucia-firandet och jag tycker att Ernst kommentar lät konstig, men att gå därifrån till att tro/tycka att julen är hotad är för mig att göra en höna av ett hår från en fjäder.

   Slutligen så är jag övertygad om att en absolut majoritet av invandrare inte stör sig på jul eller lussekatter. Och det gör det ju ännu mindre troligt att julens fortvarande verkligen skulle vara hotad.

 • Jag håller inte med om att Lucia måste förändras särskilt mycket, det är ju det som är grejen med traditioner, att det är ett återkommande inslag som ser ungefär likadant ut år från år. De förändringar som med automatik blir i och med att det sänds från olika kyrkor, med olika Lucior och tärnor, lite varierande mellan de klassiska sångerna, olika kameravinklar, någon dikt osv, är fullt tillräckligt för att det inte ska bli tråkigt och upprepande. Dessutom går det ju ett helt år mellan gångerna så det är ju inte så att man hinner bli uttråkad.

  Nej, hade det varit ett hårdrocksband hade man naturligtvis inte gjort kopplingen till mångkulturen, det säger sig självt. Men du kan ju inte förneka att det är en medveten strategi från SVT:s sida när man väljer just förortsrap OCH en mörk Lucia, eller hur? Jag har heller inte påstått att “julens fortvarande verkligen skulle vara hotad”, eller hur? Det enda jag säger är att etablissemanget, politiker och politiskt styrd media har en agenda och bedriver propaganda i syfte att vurma för mångkultur och fortsatt massinvandringspolitik.

  SD ökar allt mer i opinionen och det är därför ingen slump att man just därför tar till detta mediatrick just i år. Det är så genomskinligt.

Leave a Reply