“USA kan snart bli världens största oljeproducent”

Ok. Det är snart val i USA. Det är ganska grova grepp som tillåts. Klart att man ska få invagga genomsnittsamerikanen i en känsla av allt faktiskt är som förr och att lite “Drill baby, drill” jävlar anamma minsann kan få ordning på läget. Genomsnittsamerikanen som tycker att Ford F-150 är en typisk familjebil. Ford F-150 väger ca 2,5 ton och ska helst ha en V8 på 300-400 hk. Den har varit USAs mest sålda bil 24 år i sträck.

Men är det inte lite väl magstarkt att påstå att USA snart kan bli världens största oljeproducent? Nyhetsbyrån AP har en hyfsad global spridning. Googling på rubriken “US may soon become world’s top oil producer” ger redan efter två dagar ca 36 000 träffar!

Med sådana rubriker i ryggen behöver man inte vara bekymrad över sånt trams som att oljan inte skulle räcka till för den gudabenådade friheten att få nöjesköra stan runt i en lätt lastbil. Inte för att vi hanterar våra känslor för bilen så mycket rationellare, men ändå.

Nu behöver man ju inte leta så länge för att hitta någon som drar ner brallorna på AP-artikeln. En artikel som för övrigt felaktigt placerade USAs peak-oljeproduktion till 1985, inte 1970 som är det korrekta året. I Washington Post kan man läsa artikeln “The U.S. isn’t quite ready to catch up with Saudi Arabia on oil”. Där visas det tydligt vilket trick som använts. Så här ser oljeproduktionen ut i dagsläget:

Jänkarna har alltså haft ett ordentligt upptick i kurvan, men det är fortfarande inte i närheten av Saudierna.

AP har kört med det vanliga Orwellska knepet att definiera USAs oljeproduktion som “Total Oil Supply”, dvs inte bara vanlig råolja utan även flytande gas (LNG) och biobränsle. LNG är i dagsläget ganska långt ifrån ett substitut till olja och biobränsleframställning är ju som vi vet ganska energikrävande (inte minst den majsbaserade i USA).

Googling på “The U.S. isn’t quite ready to catch up with Saudi Arabia on oil” ger 737 träffar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Responses to ““USA kan snart bli världens största oljeproducent””


  • Om man tänker på att Saudiarabiens källor aldrig minskar kan man gissa att dom bluffar. Saudierna kan få problem att exportera inom en snar framtid, då blir Usa en större producent.

  • Även om det är svårt att veta vad som är politik och vad som är verklighet när det gäller Saudiernas källor så är det ändå ytterst osannolikt att USA skulle gå förbi. Skillnaden idag är så stor (nästan en fördubbling av USAs oljeproduktion skulle krävas) samtidigt som det finns en stor osäkerhet kring den långsiktiga potentialen i USAs okonventionella produktion (skifferolja.

    Saudis utrymmet för export är i den här frågan oväsentlig eftersom det gällde den totala produktionen oavsett var den konsumeras.

Leave a Reply