Vår diktatursymbol firar 40 år

Hovet befinner sig på ett sluttande plan där alltfler inser det absurda i att ett av Sveriges viktigare jobb (inte minst ett av de mest avlönade) går i arv. Att det inte finns någon som helst koppling mellan prestation och ersättning gör ju inte saken bättre.

Men det gäller att streta emot så gott det går. Jubileum, romantik (åtminstone rätt sorts..) och barn brukar kunna ge ett tillfälligt upptick på popularitetsskalan. Så nu kuskar kungen land och rike runt för att jobba på sin image. Även om det inte verkar göras med någon större glädje. Det ska möjligen föreställa upphöjd värdighet, men jag tycker att de gånger jag sett tv-klipp från kungens offentliga framträdande så har det varit uppenbart att killen hatar sitt jobb.

Det skapar uppmärksamhet i media som glädjer våra rojalister. Det fina är dock att kungauppmärksamhet numera tenderar att skapa en motreaktion så att motståndet mot monarkin snarare stärks.

Passar också på att lyfta fram den legendariska SVT-intervjun med kungen (som gjordes på kungens egna initiativ) som jag har skrivit om här.

Republikanska föreningen gör ett bra jobb för att förkorta pinan för både folket och kungahuset. Ge dem en hand i det arbetet!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Responses to “Vår diktatursymbol firar 40 år”


 • Skulle en politiker eller före detta politiker göra jobbet bättre menar du?
  Kung/Drottning slår lite mer bland vanligt folk, och det är ju en central sak med att ha kvar monarkin.
  Tror det är många länder ute i världen som tycker det är fantastiskt med kungar o drottningar.
  Utan att ha den minsta koll på ekonomin så inbillar jag mig att vi får mycket fin reklam för Svedala tack vare/av kungahuset och att det då inte bara är en kostnad som många verkar inbilla sig.
  Egentligen är jag totalt ointresserad av kungahuset, men jag inser att det finns ett enormt intresse bland många i Svedala och även i andra länder, och det intresset ska man inte blunda för.
  Jag vill ha kvar monarkin pga av många många älskar den, men själv är jag rätt neutral.
  Hoppas du förstår vad jag tycker/menar….
  Med vänlig hälsning, Sven

  • Läs rubriken så förstår du varför vi inte ska ha en kung det är en symbol för en diktatur och ett klassamhälle. Är du bevandrad i historia tycker jag att man borde se det absurda i att ha kvar kungahuset 2013. Dom var länge envåldshärskare i detta Svedala och drev detta land likt dagens envåldshärskare i diverse diktaturer. Detta är den symbol du vill bevara för att det finns folk som tycks gilla kungahuset men alla vi som mår illa av denna absurditet då ska inte vi räknas? Men men vi lever i en demokrati nu (till skillnad mot när kungen styrde) och majoriteten vill ha kvar konungen förmodligen pågrund av okunskap och/eller flockmentaliteten så jag får väl fortsätta irritera mig på denna absurditet.

  • Det brukar finnas förutsättningar att hitta någon som gör ett bättre jobb när man kan välja bland olika kandidater! Dessutom finns det ju fortfarande möjlighet för kungar o drottningar att använda sitt varumärke för att skapa reklam, även om de inte är statschefer.

   Visst är det så att det fortfarande finns ett stort intresse och så länge en övervägande del av befolkningen inte har fördjupat sig i frågan så kommer kungahuset att finnas kvar. Men det är bara en tidsfråga tills intresset dör ut och om jag kan dra ett litet strå till stacken som får det att gå snabbare så är det bra. Annars får det väl ta den tid det tar. Det är inte den viktigaste frågan, bara principiellt tokigt att man fortfarande kan födas och därmed tvingas till ett livslångt ämbete, oavsett lämplighet eller ej.

 • Sverige – världens modernaste land.

 • Det är ju märkligt att den här icke-frågan alltid skall diskuteras. Innan Gustav Vasa så var detta land ingen arvsmonarki. Kungen valdes.

  Det är ju bara för riksdagen att ändra successionsordningen så att arvet tas bort och konungen eller drottningen väljs istället. Sverige kan fortsätta vara monarki men arvet är borta. Alla är glada och nöjda.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Gustav_Vasa
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Monarkin_i_Sverige
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Valkungad%C3%B6me
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Successionsordningen

  • Ja så kan man göra så länge kungen kan få sparken för att han missköter sitt jobb samt en rimlig lön utan massa slott då dom skall tillhöra samhället (museum eller samhällsumrättningar) Kanske att han väljs om med jämna mellanrum.

Leave a Reply