Av någon outgrundlig anledning har Sveriges Radio bestämt sig för att ta efter reklamradions upplägg – dvs lagt ribban på dagisnivå. Jag minns fortfarande med fasa den morgon när jag upptäckte att P3s morgonshow lät som en dålig kopia av Mix Megapol. Av någon anledning ska det vara underhållande att lyssna på programledare som aldrig tänker eller uttalar en genomtänkt tanke och skrattar åt varandras dåliga och ofta interna skämt. Ungefär som att sitta och tjuvlyssna på ett gäng tonåringar på bussen. Möjligen intressant att få en inblick i tonåringarnas, men inte mer.
P1 håller självklart en högre nivå, men under prime time sitter Nordegren / Epstein och gör sitt bästa för att göra radiotalkshow om lagom lättviktiga ämnen, eller göra lättviktig radio av viktiga ämnen.
Med internetradio kan man ju lyckligtvis numera själv styra sin programtablå så jag ska inte gnälla för mycket. Det finns ju några program som fortfarande håller fanan högt. Konflikt är ett program som länge haft ett öga på mellanöstern, dvs även innan 2011, och redaktionen har kompetensen som krävs för att göra det bra.
I programmet om Saudiarabien som sändes för några veckor sedan är det inget av det vanliga mediatassandet. Utan vidare krusiduller konstateras följande (med några tillägg av mig):
1. Kungahuset / familjeklanen (vi pratar ändå om runt 5000 prinsar..) som äger landet har gett islams mörkermän – de wahhabistiska prästerskapet fritt fram att styra i moraliska och teologiska frågor så länge de supportar kungahusets position. Nackdelen för kungahuset är att det är svårt att leva det ljuva livet i Saudiarabien, men det har man löst genom att skaffa sig egendom i London, Geneve eller liknande lämpligt ställe. Med full kontroll över media har man länge lyckats dölja detta omoraliska beteende något sånär, men internetkulturen börjar sätta käppar i hjulet.
2. Usa i spetsen och med Europa tätt i hälarna har varit angelägna om säkra en stabil oljetillförsel och dealat med kungahuset Saud som därmed suttit säkra i sin position även ur ett internationellt perspektiv. Så länge oljan levereras så finns det inga större synpunkter på situationen i landet (eller utanför – vadå militär insats i Bahrain?). Detta har den fd CIA-agenten Robert Baer skrivit om i sin bok “Sleeping with the Devil” (förlaga till filmen Syriana – den med George Clooney och Matt Damon)
3. Rober Baer som är en kille med koll på Saudierna menar att de åtgärder som Saudi har tagit till på sistone (gottepåse på 130 miljarder USD till sina undersåtar och lite hårda tag i Bahrain) är tecken på att det är en radikal situation där vad som helst kan hända. Och om det händer så finns femte flottan beredd att gå in och ta kontroll över oljekällorna. Baer hävdar att det är en standardprocedur som är etablerad sedan länge, men som ingen skulle tala om – av naturliga skäl. Strypta kranar i Saudi skulle helt enkelt få för stora konsekvenser för den amerikanska ekonomin (och resten av världens).
Lyssna på programmet!
0 Responses to “SR – det finns motståndsfickor”