+3m havsnivå och politikerna fortsätter leka sandlåda

Extraval. Alliansen svartmålar Miljöpartiet med anklagelser om tillväxtfientlighet. Nu när Vänsterpartiet är ute ur leken så har “tillväxtfientlig” blivit det nya “kommunist”. Trots att Miljöpartiets ledning har gjort allt för att anpassa sig och tvätta bort sin tillväxtrealism.

Tidigare i år kom forskningsrapporten som påvisar att avsmältningen av det västra istäcket på Antarktis är irreversibel. Det innebär att vi redan nu kan inteckna en höjning av havsnivån med åtminstone 3 meter. Mindre höjning än så blir det helt enkelt inte.

Lägg sen till de smältande isarna på Grönland och Arktis som förväntas få ännu större konsekvenser för havsnivån. Fortsätt plussa på effekterna av allt extremare väder. Redan i år finns det tydliga tecken på hur ett alltmer extremt klimat ökar påfrestningen på våra samhällen (läs artikel om det i Effekt).

Fundera på en framtid där extremväder kombineras med höjda havsnivåer. Fundera på hur lite Sverige har sänkt sina CO2-utsläpp och hur vi ökat vårt ekologiska fotavtryck (från plats 13 till 10, per capita) genom att skruva upp konsumtionen ytterligare ett snäpp. Fundera på om extravalet verkligen bör handla om att ta ställning till arbetslinjen eller bidragssamhället, vilket redan har börjat bli en moderat valramsa.

Givetvis kan man hävda att Sveriges minimala bidrag till de totala utsläppen i världen är betydelselösa. Man kan också se det som att de länder som har bäst förutsättningar ska gå i frontlinjen och driva utvecklingen mot det hållbara samhället.

Wais_warming

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Responses to “+3m havsnivå och politikerna fortsätter leka sandlåda”


 • Ditt påstående om Sverige på tiondeplats är helt ostyrkt. Schlaug som urkälla för ett sånt påstående är sämre än inget. Tittar man på riktiga data ser man att Sverige har extremt låga CO2-utsläpp. CO2-intensiteten i Sveriges ekonomi är en femtedel av världsgenomsnittet! Om alla länder genererade lika mycket CO2 per BNP-krona skulle alltså utsläppen minska med 80%. Se exempelvis:
  http://nejdetkanviinte.se/2014/08/06/co2-utslapp/

  Sen är det ganska viktigt att inse att Mp+S+V lade en budget som siktar på att montera ner den främsta orsaken till Sveriges låga utsläpp, dvs kärnkraften. När det gäller att ligga i frontlinjen och visa på ett bra exempel är det viktigt att vi bevarar detta.

  Även om vi i Sverige skulle kunna ställa om till förnybar elförsörjning så skulle det vara ett exempel som övriga världen inte kan ta efter pga vi har tur med vattenkraften. Däremot kan övriga världen ta efter vårt och Frankrikes kärnkraftsexempel.

 • Lika enkelt för dig som för mig att leta upp en annan källa än Birger Schlaug. I tex DN presenterar WWF sin rapport där Sverige numera rankas som 10e värsta fotavtryck per capita (http://www.dn.se/debatt/svenskarnas-konsumtion-pressar-jorden-allt-hardare/).

  Att jag länkade till Schlaug beror på att jag ville passa på att länka till ett bra inlägg.

  Sveriges elförsörjning är precis som du säger mycket gynnad och inte den största utmaningen när det gäller hållbar energianvändning. Transportsektorn, uppvärmning och ej elbaserade industriprocesser är betydligt större puckar att hantera.

  Jag utesluter inte att kärnkraften skulle kunna bli ett konkurrenskraftigt alternativ, men i dagsläget ser det inte ut som det är ett marknadsmässigt överlägset alternativ (Elforsks senaste version av “El från nya anläggningar) rankar landbaserad vind som billigare än kärnkraft). Även om produktionskostnaden skulle ligga något högre för vinden så har den fördelen av en betydligt lägre finansiell risk än för ett kärnkraftverk där investeraren måste satsa sina 50 miljarder på ett kort.

 • Schlomo Habidi el Salami

  Tänk nu att samtliga partier vill öka tillväxten genom invandring, det vill säga växla över människor från samhällen med mindre avtryck till Sverige som har ett avtryck plats 10. Så man vill öka miljöförstöringen som man själva definierat genom diverse klimatavtal, samtidigt som man vill minska den.
  Någon mer som, nej tror inte det. Dumheter skall bekämpas med siffror.
  Ju fler människor som konsumerar som en amerikan, desto mer miljövänlig blir världen. Rätt in i kaklet och med integrationen. Shopping för fred.

 • Fitbit merely cnnot compete with providers like FatSecret and MyPlate from Livestrong in this area.

  Here iss my site – deposit slot pakai pulsa telkomsel 10rb tanpa potongan

Leave a Reply