Monthly Archive for October, 2011

Timbro, faktans fiende

Ok, det är väl inte alltför många självständigt tänkande som har några högre tankar om kvaliteten på Timbros rapporter. Om man som Timbro utgår från budskapet som man vill propagera för och sedan bygger en rapport som strömlinjeformas för att föra ut budskapet så innebär det såklart att man ibland måste kompromissa med verkligheten.

Sen kan man ju såklart göra det på ett mer eller mindre snyggt sätt.

Deras senaste alster råkade bli ett propagandamonster. Något måste gått snett i den interna kvalitetskontrollen när man släppte igenom rapporten “Svensk vindkraft – 215 miljarder senare”. Att låta en statsvetande opinionsanalytiker med specialistkompetens inom modebloggande “kartlägga den ekonomiska och klimatmässiga konsekvensen av en svensk vindkraftsutbyggnad” kan bara sluta på ett sätt.

Det blir ett katastrofalt resultat.

På bloggen Ekologistas besitter man en kunskap om vindkraft, eller kanske bara en förmåga att läsa och tänka, som man har använt för att göra en detaljerad redovisning av alla faktafel, felräkningar, oturliga tankar och annat smått och gott som finns i “Svensk vindkraft – 215 miljarder senare”

Jag kan inte låta bli att ge ett smakprov. Så här ser formeln ut för hur rapporten kommer fram till de 215 miljarderna:

((46/12,5)*30+175+300)/3+25=215

Släng in formeln i Excel och det ger summan 220. När siffran ingår i titeln kan man väl ändå kosta på sig en kontrollräkning. I det stora hela är detta ändå bara en bagatell, tex har rapporten bla baserats på så lösa grunder som galningarna Fagerström och Radetzkis uträkningar av vindkraftskostnader. Läs Ekologistas granskning och bli förbluffad. Mycket läsvärd! Svensk Vindenergi har också bemött rapporten på ett bra sätt.

Den tragiska slutklämmen är ju förstås att det trots allt finns ganska många mindre självständigt tänkande individer i vårt land. Även i högre maktpositioner. De läser tex artikeln i Ny Teknik eller Timbros inlägg på SvD och bestämmer sig för att det inte ska bli någon vindkraftspark i deras kommun.

Det positiva är förstås att Sverige är en flugskit på den globala vindkraftsmarknaden. Utvecklingen kommer att rulla på oavsett vad som händer i vårt land. Frågan är också om inte vindkraftsindustrin i Sverige börjar bli en maktfaktor att räkna med.

Med tanke på att Timbro är en del av näringslivets propagandaapparat så är det trots allt lite vågat att ge ut en fulrapport som sågar en av näringslivets större tillväxtsektorer.

Oljeoptimism möter verkligheten

Jag skrev om oljeoptimisten Daniel Yergin och hans sanslöst inskränkta artikel i WSJ. Det är skönt att se att det finns reaktioner. Harward Business Review är ett starkt varumärke, men såklart med något mer begränsad räckvidd än WSJ. På HBRs blogg finns ett bra bemötande av Yergins svada. Tyvärr lär dock författarna inte bli inbjudna till talkshows där de får marknadsföra sina böcker på samma sätt som Yergin.

Här kommer några utdrag ur artikeln:

“Daniel Yergin’s typically sunny outlook on oil in his recent Wall Street Journal piece, “There Will Be Oil,” suggested that technology and new energy discoveries would avert any of the economic disasters portended by peak oil. We found Mr. Yergin’s dismissal of these risks premature and repetitive. After all, he has asserted since 2004 that global oil production was nothing to worry about, and that there would be few effects on the economy.

As Shell, Chevron, Total, the IEA, and a host of other serious observers have openly declared since 2005, the age of cheap and easy oil has ended. The “oil” that’s left is progressively expensive, difficult, risky, marginal, and fraught with secondary effects like increasing carbon emissions, demand for water, and competition with food.

A wide spectrum of agnostic analysts with decades of distinguished service in the oil industry and its press have addressed this. We like the formulation of petroleum economist Chris Skrebowski, which defines peak oil as the point where “the cost of incremental supply exceeds the price economies can pay without destroying growth at a given point in time.”

The connection between oil shocks and recessions has been understood for decades. We have ample historical evidence that when petroleum expenditures reach 5% of GDP, recession typically follows. Annual energy expenditures rose from 6.2% of U.S. GDP in 2002 to a painful 9.8% in 2008, which was immediately followed by an economic crash. And now oil is sending energy expenditures back above 9% of GDP, just as we see fresh indications that the recession persists. This is not a coincidence.

Peak oil poses a host of systemic risks to the global economy, and will increasingly disrupt supply chains in our globalized world. Contra to Yergin’s view that Ricardian Comparative Advantage will produce abundant oil for export, oil-producing nations will continue to feed their domestic populations, leaving less for sale on world markets. OECD consumers will be increasingly priced out of oil markets as their disposable income adjusts downward to reflect energy costs.”

Författarna har också skrivit ett kompletterande inlägg på GetREALlist där de också länkar till ett antal bra bemötande av Yergins artikel (bla vår svenska nestor Kjell Aleklett),  En annan rolig detalj i sammanhanget är ASPO USAs vadslagningsutmaning riktad mot Yergins analysverksamhet. 100 000 USD står på spel, om bara Yergin hade vågat anta utmaningen!

Kanske en idé för svenska ASPO att ta efter? Utmana tex Marian Radetzkis på en oljeprisprognos. Enkla pengar, men inte minst möjlighet till lite uppmärksamhet!

Kinas fastighetsbubbla

Här på bloggen har man tidigare kunnat läsa om investmentfirman GMO:s intressanta analys av råvarumarknadens paradigmskifte. Det finns många andra läsvärda analyser som är fritt tillgängliga på GMO:s sida. Idag läste jag en rapport som handlar om fastighetsmarknadens cykler med fokus på USA och Kina. Inte minst är det en bra genomgång av de olika faserna i  en upp- och nedgångscykel (bubbla) i fastighetsbranschen.

Men det som jag vill lyfta fram här är den gedigna genomgången av tecken på att Kina befinner sig mitt uppe i en fastighetsbubbla.

Först konstateras hur viktig fastighetsbranschen har blivit för Kinas tillväxt. Byggandet står för ca 13% av total BP och utgör samtidigt en huvudmarknad för många andra branscher som tex ståltillverkning – det har gjorts en bedömning att 50% av Kinas tillväxt kan kopplas till fastighetsmarknaden. I dessa dagar när Kina är ett av få lokomotiv i den globala  ekonomin så får en kraschande kinesisk fastighetsmarknad smått besvärande konsekvenser.

Här kommer exempel på de indikatorer som rapporten tar upp (delvis kommenterade och kompletterade av mig):

– genomsnittlig 100m2-lägenhet i Kina kostar 17 gånger mer än vad den genomsnittliga disponibla inkomsten tillåter.  Deutsche Bank som tagit fram siffrorna visar också att genomsnittsinkomsten skulle behöva stiga med10% årligen under 20 årstid för att nå upp till den bostadsfinansieringsförmåga som råder i Tyskland. Enligt mig så finns det en del som gör jämförelsen vansklig, tex den exceptionellt låga inkomsten för ca 800 miljoner bönder på landet, eller den betydligt högre andelen “icke-registrerade” inkomster. Hur som helst så säger det ändå en del om prisnivåns uthållighet.

– under 2009 och 2010 har krediterna vuxit med 39% respektive 34% av BNP, typiskt tecken på skakigt läge

– nya kreativa former av fastighetsfinansiering har dykt upp

-mycket bostadsbyggande. Bostadsbyggandet utgör 10% av BNP, vilket motsvarar den nivå som Spanien nådde upp till under sin senaste bubbla

– vakansgrad. Det finns uppskattningar på att 64 miljoner lägenheter står tomma. Kina är stort, men 64 miljoner är många. Inte minst med tanke på att den medelklass som åtminstone är en tänkbar målgrupp kan uppskattas till 200-300 miljoner.

– bubblan tar sig absurda uttryck. Ett utmärkt exempel är de spökstäder som det rapporterats om. Bloggrannen Flute skrev om detta i somras.

En starkt bidragande orsak till utvecklingen är hur drivkrafterna i Kinas ekonomi fungerar. En av de starkare är de lokala myndigheternas möjlighet att generera betydande intäkter genom försäljning av land. I tex Peking drog staden in en tredjedel av sina intäkter på markförsäljningar (2009).

Som en följd av de stora landreformer som kommunisterna genomförde så finns det helt enkelt inga bönder som äger den mark som de brukar, även om de har brukat den i många generationer. På så sätt finns det utmärkta möjligheter för lokala myndigheter att göra affärer med riktigt fin hävstång. Med mer eller mindre (oftast mindre) justa metoder så ser man till att få bort bönderna från mark i exploateringsbara lägen, omvandlar det till kommersiell mark, bygger nödvändig infrastruktur och kränger sedan marken till priser med ett antal tusen procent i marginal. Eftersom fastighetsmarknaden är inne i ett spekulationsrace så är det bara att investera vinsten i nya projekt (en liten ådra letar sig såklart ner i den egna fickan) vilket gör att man kan fortsätta leverera de regionala tillväxtsiffror som krävs för att man ska bli någon att räkna med i Peking. Självklart leder detta inte till optimal resursallokering. vilket spökstäderna är ett tecken på.

Tyvärr är det alltför lätt att konstatera att kriserna i USA och Europa med stor sannolikhet inte kommer mildras av det kinesiska lokomotivets dragkraft. Vill det sig riktigt illa så är det inte ljuset i tunneln vi ser utan det kinesiska tåget.

Läser Johanna Koljonen Cornucopia?

För ett tag sedan skrev jag om att det började dyka upp uttalanden och artiklar som visade på att det började bli alltmer accepterat att erkänna riskerna och se att en ordentlig recession hotar stora delar av den globala ekonomin. Sedan dess har utvecklingen exploderat och helt plötsligt är det mainstream att prata om att europrojektet mycket väl kan krascha, att det tar 10 år innan återhämtningen kommer, osv.

Nu börjar insikter även dyka upp i sektorer lite längre från den ekonomiska huvudpulsådern. Kulturjournalisten Johanna Koljonen har skrivit en krönika i det senaste numret av Fokus. Hon inleder den såhär:

“År 2008 var vi 48 timmar ifrån en situation då pengarna hade börjat ta slut i bankomaterna, läser jag i Guardian på nätet. Situationen i dag hotar bli mycket värre.”

Sedan refererar hon till samtal med finansmarknads-, EU-, o dylika experter, som sammanfattas så här:

“Grader i helvetet diskuteras och när det gäller möjliga åtgärder går meningarna isär, men läget i världen är entydigt katastrofalt och det lär bli värre innan det blir bättre.”

På det sätt som hon formulerar sig får jag dock en känsla av att Johanna snarare har varit en trogen läsare av bloggar som tex Cornucopia eller Flute!  Inte minst när jag läser följande:

“Men jag vet att jag, liksom de flesta av mina anhöriga och vänner, jobbar med saker som i ett kortsiktigt perspektiv är helt onödiga för samhället: filmkritik, typografi, serie­romaner, humanistisk forskning, tygpåsar med roliga tryck och appar som varnar för lapplisor. Om du bara gör en sak den här veckan, vill jag ropa åt mina grannar, kolla vad du realistiskt kan få för bidrag om du plötsligt inte kan försörja dig, vad du har för skulder, vad du skulle kunna rädda. Svaret kan vara en kalldusch och det vore oansvarigt att inte planera därefter.”

Att hon avslutar dystopin med en förhoppning om att komma ut ur mörkret och gå en ljusare värld till mötes med en “välfungerande ekonomi med långsiktig hållbarhet och social rättvisa” tycker jag är helt rätt inställning. Det är viktigt att också se de möjligheter som ett paradigmskifte för med sig, även om det blir jobbigt på vägen.


The Daily Show

Om jag får tid över en stund och vill kolla på något underhållande så är “The Daily Show” ett säkert kort. Alltid roligt och de senaste avsnitten finns enkelt tillgängliga. Igår såg jag en elegant kommentar till USA:s relation till diktaturer och oljeproducenter i mellanöstern. Rekommenderas!

 

The Daily Show With Jon Stewart Mon – Thurs 11p / 10c
Democracy on the Lurch
www.thedailyshow.com
Daily Show Full Episodes Political Humor & Satire Blog The Daily Show on Facebook
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...