“ny svensk forskning visar att spädbarn kan slippa blöjan redan under första året”

I dagens  Sydsvenskan finns det en artikel som tar upp möjligheterna till att få barn torra betydligt tidigare än vad som anses normalt i dagens värld av superabsorberande blöjor. Ur ett miljöperspektiv så är tidig potträning så klart det mest överlägsna alternativet. Tygblöjor leder visserligen till snabbare avvänjning (och är miljövänligare än Pampers – förutsatt att de inte torktumlas…), men kommer inte i närheten av att redan från början lära barnen använda potta.

Dessutom har det visat sig att det minskar risken för urinvägsinfektioner. Anna-Lena Hellström med kollegor på Sahlgrenska har konstaterat detta. För att vidga sina vyer ytterligare har de åkt till Vietnam och undersökt hur potträning av barn går till där. Nu kan denna nya svenska forskning avslöja det revolutionerande faktumet att spädbarn kan slippa blöjan redan under första året!

Ibland undrar man hur forskningsmedel tilldelas… Fast allt ska nog inte skyllas på forskarna. Artikelförfattaren har säkert gjort sitt. Kunskap om en urgammal metod, som i olika varianter har varit det traditionella sättet i hela världen att få sina barn torra, är helt plötsligt ny svensk forskning!

Det känns som om trenden börjar vända. För några år sedan var utbudet av nätsidor eller diskussioner om tidig potträning synnerligen begränsat. Inte nu längre. Blöjfri bebis är en bra sida.

Andra om ämnet: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Responses to ““ny svensk forskning visar att spädbarn kan slippa blöjan redan under första året””


  • No Comments

Leave a Reply