Fler svarta svanar i Kina

Bilden av tillväxtlokomotivet Kina som ångar på år efter år börjar bli lite fläckad. Det dyker upp en och annan rapport och analys som visar på att det finns en hel del som sopas under mattan. Jag har tidigare skrivit om fastighetsbubblan i Kina och hur stor betydelse den har för den totala ekonomin, där bedömningar pekar på att 50% av den totala tillväxten är beroende av fastighetsbranschen. Vad effekterna blir när den kraschar kan bara spåkulan svara på, men mitt tips är att det skapar en hel del global oreda som rör om i ekonomigrytan.

Ola Wong brukar alltid skriva bra och initierat om Kina (han har precis som jag också synpunkter på effekterna av apoteksavregleringen). I hans krönika i SvD lyfter han fram hur brist på information föder svarta svanar. Det finns många sätt att göra business i Kina. Ett är att dressa upp företag, eller som det står i artikeln:

“–Alla mina gamla bankvänner lever nu på att övervärdera bolag. De får 2 procent för att övervärdera. Man är dum om man inte gör det!   [….] De riktigt stora pengarna ligger i om man kan spinna ihop en framgångsstory till börsen. Världens investerare står i kö för att köpa in sig i den kinesiska drömmen.”

Ola kommenterar fenomenet så här:

“Men bluffarna lever på bristen på information och öppenhet som präglar hela landet. Det kallas svarta svanar, okända händelser med potentiellt omvälvande effekt. I bland hör man vingslagen när de stryker förbi i mörkret – de kan vara på väg att krascha, men de kan också stiga mot himlen; och har man riktig otur får man svanjäveln mitt i nyllet.”

Läs också om wikileaks-dokument där USAs Kina-ambassadör rapporterat om en hur en provinspartihöjdare låtit munnen glappa och berättat om hur välmasserade BNP-sifforna är. Höjdaren menade att man i princip bara kunde använda elförbrukning, rälsgods och bankkrediter som mått på provinsens verkliga ekonomiska utvecklingen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Response to “Fler svarta svanar i Kina”


Leave a Reply