MP sjunger upp sig

Uppdatering:

Stockholm Environment Institute publicerar en debattartikel i DN där de på ett bra sätt beskriver de stora miljöutmaningar som vi står inför och som är grundläggande för världens framtida ekonomi och säkerhet. Ett förslag för att få fart på området är att Sverige i regeringen “tillsätter en ”chief scientist” som kan stå för nytänkande inom energi, livs­medelsförsörjning, ekonomi och förvaltning”. Det behövs! Det nämns klokt nog inget direkt tillväxtkritiskt i artikeln. Läser man mellan raderna är det dock ganska uppenbart.

Även sossarnas mest länkade bloggare Peter Andersson” visar på insikter om vikten av ett verkligt hållbart samhälle (inte bara grönmålat). Att han inte kan låta bli att koppla en omställning till ökad tillväxt följer partinormen, men ändå. För min del kan vi gärna prata om att omställningen leder till skyhöga tillväxttal, så länge det genomförs konkreta åtgärder som ger den skjuts mot omställning som behövs.

 

Som en reflektion över valrörelsen skrev jag ett inlägg med bla följande text:

“… Däremot har även MP haft svårt att sjunga ut i valrörelsen. Säkert hämmade av samarbetet med S, men också för att den bärande idén för framtiden inte är tydligt formulerad (jag tror att V är i stort sett samma position). Ett exempel är diskussionen om tillväxtfrågan som beskrivs på bloggen strötankar och tendenser. Om MP väljer att staka ut sin egen bana så har de potential att bli ett betydligt större parti (som i tex Tyskland) med åtminstone en femtedel av väljarna bakom sig.”

Det verkar som om det börjar röra på sig nu. Först skrev Gustav Fridolin ett inlägg på DN debatt där han positionerar MP i mitten med de möjligheter det innebär att plocka de röster som S förlorat och några till. Frågan är om det är på bekostnad av en långsiktig miljö- och tillväxtpolitik, eller om han tänker sig samma knep som Moderaterna. Eller “det nya arbetarpartiet som vill bevara välfärdssamhället”, men som i praktiken kör klassisk moderat sänk-skatten-o-öka-klyftorna-politik.

Andreas Schröder (styrelseledamot i Grön Ungdom) replikerar Gustav i DN och pekar på svårigheten att ha en rimligt tillväxtkritisk politisk hållning och samtidigt sträcka ut handen till borgerligheten. Det kan kännas lite politiskt osmidigt att lyfta frågeställningen i media istället för att hantera det internt, men som Andreas skriver på sin blogg så är det fyra år till nästa val. Jag passar i den frågan. Dock har Andreas rätt i att det händer betydligt mer på vänsterkanten när det gäller ifrågasättandet av status quo i tillväxtfrågan.

Inom S är det lite tabu att vara tillväxtkritisk, men det finns en del bloggdiskussioner där tillväxten definieras så att det i praktiken ändå innebär vad jag skulle kalla tillväxtkritik, tex av Lena Sommestad som menar att “Hållbar utveckling ska vara målet för den ekonomiska politiken och som ifrågasätter BNP-måttet. Att Lena vänder sig mot att hon ansetts förespråka nolltillväxt visar hur känslig frågan är i S. Jag tänkte också länka till en kommentarsdialog på Marika Lindgren Åsbrinks sida, där jag vill minnas att det fanns en ganska tillväxtkritisk definition av tillväxt, men tyvärr så har flera kommentarer försvunnit. Kajsa Borgnäs (fd ordförande S-studenter) är mer rakt på sak.

Kanske finns det därför en poäng för MP (och S) med att hålla en låg profil när det gäller tillväxtkritik. Det är lätt att se vilken propagandaapparat som skulle rulla igång om ifrågasättande av tillväxt skulle föras fram som en valfråga. Möjligen mer strategiskt att sjunga tillväxtens lov, men omdefiniera begreppet och sen se till att driva konkreta åtgärder som driver uthållig tillväxt (oavsett hur det påverkar BNP..).

Gör som Moderaterna!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Responses to “MP sjunger upp sig”


 • Att ställa om till “grön” teklnologi och hållbarhet skapar i sig mycket tillväxt. I slutändan blir det ändå ett minus räknat i tillväxttal eftersom mycket “överkonsumtion” kommer att försvinna. Frågan är vad vi ersätter det gapet med. Tjänster åt varandra? Eller sänkt levnadsstandard? Det senare behöver inte vara fel om kvaliteten på det som blir kvar är bättre.

 • Håller med. Om man verkligen tar itu med den nödvändiga omställningen så kan det säkert ge tillväxt på kort sikt. Men inte i slutändan.

  Visst kommer det bli mer tjänster istället och kanske höjd levnadsstandard. Men inte höjd levnadsstandard materiellt sett och absolut inte en kontinuerlig BNP-tillväxt.

 • Hej,

  tack för länken! Ville bara påpeka att jag inte tar bort kommentarer på min blogg efter att de publicerats, så jag kan inte tänka mig att några kommentarer skulle ha försvunnit. Kanske är det tex denna kommentarstråd du tänker på istället? http://storstad.wordpress.com/2010/12/19/tillvaxten-och-solkigheten/#comments

 • Hej igen,

  ser nu att detta inlägg är ett år gammalt – fick en ping på min blogg så att det såg ut att vara något nytt. Kanske nåt vajsing med mitt bloggverktyg. Aja, ha det gott!

  • Hej

   Tack för tipset om kommentarstråden – det var den jag letade efter, men förmodligen fastnade jag i det andra tillväxtinlägget (som jag länkade till)

   Pingningen beror på att jag har haft lite vajsing med mitt bloggverktyg. Jag fick reparera en del interna länkar och spara om gamla inlägg.

Leave a Reply