Nicole Foss i Malmö

Precis som när Tim Jackson var på föreläsningsturne i Sverige så fick Malmö äran att vara den första anhalten för Nicole Foss Sverigesväng. Fru Foss gjorde en stabil presentation – det märktes att hon kört den några gånger tidigare. Inramningen var dock lite mer amatörmässig och antalet besökare betydligt färre (uppskattningsvis 75-100) än när Tim höll hov.

Budskapet som levererades innehöll inte några större överraskningar. Det handlade om credit crunch i oskön förening med minskande tillgång till energ och hur det påverkar vår värld.

När det gäller energin så hade Nicole några tydliga bilder som visar på problematiken, tex hur upptäckten av nya oljekällor har avtagit (se bild) och en Hubbert-kurva som visade på hur nedgången av tillgänglig utvinningsbar nettoenergi accelereras pga avtagande Energy Return On Energy Investment (bra genomgång av begreppet finns här).

Den internationellt höga skuldsättningsnivån jämfördes med klassiska bubblor. Nicole tog upp att det internationella kreditsystemet var en hårsmån från kollaps under 2008, men att de statliga ingrepp som gjorts därefter för att hålla igång ekonomin endast skjuter upp den oundvikliga kraschen. Presentation hade på det här området kompletterats med en del Sverige-specifik info, inte minst ett diagram som visar Sveriges tråkiga placering på bostadsbubbelrankningen. Något roligare att diagrammet hade hämtats från bloggrannen Cornucopia!

Generellt vilade det en rätt tung domedagsstämningen över presentationen, då inget mindre än en samhällskollaps är att vänta. För att punktera bubblan menade Nicole att man ska tillbaka till en ekonomisk nivå som gällde 30-40 år sedan (när kreditbubblan började blåsas upp) och att det inte går att pysa ut luften kontrollerat. Den huvudsakliga risken med processen är att den kan leda till kontraproduktiva psykologiska reaktioner med fascistiska politiska strömningar som följd (Sarah Palin och Glenn Beck nämndes som potentiella potentater i USA..).

Visst är det ett möjligt scenario som det är bra att vara medveten om, men som jag ser det så finns det mycket som talar för att det finns fler nyanser på skalan. Åtminstone för oss som lever i samhällen där det finns ekonomiska marginaler. En fördubbling av energi eller livsmedelspriser slår betydligt hårdare i andra delar av världen (bra exemplifiering finns på bloggen “Livet efter oljan”).

Under frågestunden dök det upp några frågor av typen – ‘men har du tänkt på den här möjligheten till energiutvinning, kommer inte den att förändra allt?’. Det var tydligt att Nicole rörde sig på hemmaplan i dessa frågor och kunde med tydlig expertaura enkelt avväpna frågeställaren.

Hursomhelst var det en mycket intressant presentation och om inte familjen hade kallat där hemma så jag gärna fortsatt diskussionen över en öl som Nicole och hennes vapendragare med emfas bjöd in till!

Turnén fortsätter med stopp i Göteborg, Uppsala och Stockholm- mer info på medarrangören Effekts hemsida. Rekommenderas!

Miljöpartiet är med på en hörna och arrangerar en Riksdagsföreläsning (precis som när Tim Jackson var här). Skulle vara intressant att höra om det är några riksdagspolitiker som dyker upp och om hur de reagerar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Responses to “Nicole Foss i Malmö”


 • Det var onekligen intressant. Jag har dock svårt för domedagsprofetian utan utrymme för förändrad opinion, energiminskning och politiska påtryckningar. Att sälja sin bostad och låta någon annan ta smällan är också lite svårt att smälta.

  • Absolut intressant, men som sagt så är det alldeles för mycket defaitistiskt worst case scenario över hennes verklighetsbeskrivningen. Håller med om att det där om att säkra sin egen situation, trots att det bidrar till att en kris utlöses tidigare (och förvärras skulle jag vilja tillägga), inte känns så konstruktivt. Det är också en av anledningarna till att jag har svårt för survivalist-konceptet.

 • Om man tror på en total samhällskollaps så är det bästa sättet att förbereda sig att leva ett bra liv här och nu. På så sätt kan man ha användning av en god fysik, goda sociala relationer och så vidare när den eventuella kollapsen kommer.

  /Pu

  • “goda sociala relationer” idag står i relation till förmågan att hantera den kollaps som väntar imorgon. Människor beter sig mycket märkligt när de blir desperata…

 • Erik Johansson

  Hej!

  Roligt att läsa om föreläsningen här, det skulle vara kul att träffas och diskutera framtiden och organisera fler föreläsningar. Jag har dessvärre aldrig ordnat med föreläsningar innan och denna var den första jag varit involverad i att arrangera. Allt hände mycket snabbt då jag fick reda på att Nicole skulle komma till Sverige på Tim Jackson föreläsningen. Vi betalade föreläsningen från JAK Lokalavdelning i Lund och det hade varit kul med mer engagemang här i Lund Malmö för att ordna fler föreläsningar. Jag tar gärna emot tips och skulle gärna jobba för att anordna riktigt bra seminarier där vi verkligen satsar på att få med oss politiker och näringsliv. Där gäller det också att satsa på framingen =)

Leave a Reply