Shale gas räddar USA – kanske..

Skiffergas (shale gas) har i många sammanhang lyfts fram som den nya energikällan som har räddat USA:s energiförsörjning och kommer att göra detsamma i Europa – bara vi inte låter bakåtsträvande miljönissar tycka till. Att alla inte är lika övertygade om detta har jag skrivit om tidigare.

Chris Nelder har skrivit ytterligare en läsvärd artikel där han benar ut vad det är som ligger bakom uttalande som att skiffergasen i USA räcker för 100 års konsumtion (i USA), men också hur bräckliga prognoserna för skiffergasprognoserna är. Kontentan är att reserverna av skiffergas i USA lika gärna kan motsvara 11 års konsumtion som 100 och att det kan ta flera år innan kunskapen är tillräcklig för att prognoserna ska bli säkra.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Response to “Shale gas räddar USA – kanske..”


  • Hej! Även om gasbubblorna i skiffern är tillräcklig för 100 års produktion (mängden kan man ju diskutera med tanke på koncentrationen) så är det helt avgörande vilket EROEI (nettoenergi) man lyckas upprätthålla för att producera shalegasoljan. Och den är inte så positiv.

    Ska man lyssna till ASPO International och vad som fördes fram på några seminarier i Washington i oktober 2011, så är hela shalegasracet ett börsrally. Hittills är det enbart några små “frackingborrare” som tjänat pengar innan de köpts upp av de stora producenterna. Och nya aktier kunnat säljas för att hålla igång racet. Fransmannen och fd oljenestorn Laherre på Total dömer ut hela shalegassatsningen, och ska man tro på någon så är det Laherre.

Leave a Reply