Tag Archive for 'shale gas'

Shale gas räddar USA – kanske..

Skiffergas (shale gas) har i många sammanhang lyfts fram som den nya energikällan som har räddat USA:s energiförsörjning och kommer att göra detsamma i Europa – bara vi inte låter bakåtsträvande miljönissar tycka till. Att alla inte är lika övertygade om detta har jag skrivit om tidigare.

Chris Nelder har skrivit ytterligare en läsvärd artikel där han benar ut vad det är som ligger bakom uttalande som att skiffergasen i USA räcker för 100 års konsumtion (i USA), men också hur bräckliga prognoserna för skiffergasprognoserna är. Kontentan är att reserverna av skiffergas i USA lika gärna kan motsvara 11 års konsumtion som 100 och att det kan ta flera år innan kunskapen är tillräcklig för att prognoserna ska bli säkra.

World power swings back to America

The Telegraph beskriver i en artikel att USA har goda möjlighet att ta tillbaka upp på tronen som den ohotat ledande ekonomin i världen. Bla så ska landet inom ca en femårsperiod vara på god väg mot att vara självförsörjande på “fuel and energy”. Som intäkt för det stundande energimiraklet tar man utvecklingen av skiffergasproduktionen (shale gas) och potentialen för att göra något liknande med oljeskiffer. Trogna följare av osunt.se har redan läst om den överhängande risken för att skiffergasrevolutionen kommer av sig. Det finns inte heller mycket som talar för att oljeskiffer leder till någon långvarig revolution.

Som så ofta när man hittar rätt i bloggvärlden går det att få tag på information som är av betydligt högre kvalitet än vad du hittar i både vanliga tidningsblaskor och fackpress.

En blogg som jag har hämtat inspiration och kunskap från vid flera tillfällen är energianalytikern Gregor Mcdonalds blogg gregor.us. Det är även där som jag läste om The Telegraphs artikel. I inlägget påpekas både grundläggande fel vid presentation av data och ett och annat felslut. Andra prestigetidningar som NY Times och Financial Times har publicerat artiklar med samma positiva vinkling av USA:s energisituation, men lika verklighetsfrånvända, vilket Gregor redovisar. Även Daniel Yergin får sig en släng av sleven

Att USA skulle kunna tredubbla sin oljeproduktion (vilket krävs för att bli självförsörjande), från dagens 5,5 mbpd till ca 18 den mbpd med hjälp av den svårutvunna skifferoljan sågas ordentligt. Den främsta orsaken till att oljeförsörjningssituation har stabiliserats under senare år handlar om något helt annat än ökad produktion, nämligen att efterfrågan har rasat. Hepp – vilken överraskning! Som du kanske gissat så har de senaste årens finanskris och recession påverkat oljeförbrukningen.


Och då står vi där igen. Med vilken takt kommer den ökade konkurrensen om oljan / energin driva upp priserna och hålla tillbaka den ekonomiska tillväxten? Eller snarare – hur länge kommer våra ekonomier att präglas av negativ tillväxt?

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...