Återvinna plastburkar eller snabbduscha?

På nära håll (i mitt hem..) har det dykt upp ett initiativ att återvinna all förpackningsplast samtidigt som jag inte har tyckt att det varit värt besväret. Jag återvinner gärna och försöker hålla mig något sånär miljövänlig, men vill samtidigt sila kameler och svälja mygg. Min fingertoppskänsla sa mig nämligen att miljöbelastningen av långa duschar med hett vatten måste vara avsevärt högre än att inte återvinna plastförpackningar.

Besserwisser och nyfiken som man är så tog jag reda på ungefärligt energiinnehåll i polyeten (vanligaste förpackningsplasten) samt ungefärlig energiåtgång vid produktion och jämförde med energiåtgången av en 15-minuters dusch. Duschen kräver ca 6,7 KWh för uppvärmningen av vattnet. En typisk plastförpackning på 10g innehåller ca 0,01 KWh energi och kräver ungefär detsamma vid tillverkning. Den plast som jag slänger i soporna förbränns och därmed kan delar av den energin återvinnas. Om vi förenklar och bortser från energiförluster, primär/sekundärenergi och andra besvärligheter för både duschen och förpackningen så landar beräkningen alltså i att det krävs återvinning av ett 70-tal plastburkar för att kompensera för långduschen..

Därmed inte sagt att det är något fel i att återvinna plast.

Jag tog inte upp detta exempel bara för att jag är besserwisser utan också för att det är en bra illustration till hur vi fungerar som människor, organisationer och samhälle. Det finns en oerhört stark förträngningsmekanism (jag är inte bättre, om än medveten om det) hos oss som gör att vi hellre fokuserar på oväsentliga detaljer än besvärliga helheter.

Oavsett område så räcker det med att det finns ett litet tekniknaivistiskt halmstrå att klamra sig fast vid, eller så är det ett tunnelseende som slår till och får annars intelligenta politiker att bara se möjligheter. Den populära bilden av det miljövänliga Stockholm är ett bra exempel på tunnelseende. Målsättningen med en fossilfri fordonsflotta år 2030 samtidigt som trafikvolymen ska öka, är ett annat exempel där man lyckas få in både tekniknaivism och tunnelseende (Effekt skriver om den krackelerande drömmen om elbilen).

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Responses to “Återvinna plastburkar eller snabbduscha?”


  • Det finns andra problem med plast än energiåtgång vid produktion.. Höj blicken!

  • Alltså, jag håller i princip med dig och tycker det vore synd ifall poängen försvann i massa plastrelaterade invändningar här men…

    http://www.chrisjordan.com/gallery/midway/#CF000313%2018×24
    http://www.plasticoceans.net/

    Kom igen, återvinn plast Och duscha mindre/kortare. Eller ännu bättre, konsumera färre varor i onödiga förpackningar. Om du t.ex. vill sluta använda traditionellt shampo/deo vet du vem du kan fråga 😉

  • Visst finns det andra problem med plast, men om det rör sig om enkla plaster (typ polyeten) som förbränns (inte hamnar i naturen) så är det energiåtgången som är huvudproblemet.

    Klart att det är bättre att konsumera mindre och återvinna plasten också, men det är ju bättre att börja i rätt ände! Att hänga upp sig på “onödiga” förpackningar är ett annat område där det är lätt att hamna snett. Förpackningarnas miljöbidrag underskattas oftast av miljömuppar. Miljöbelastningen av en genomsnittlig plastförpackning uppvägs lätt av den ökade hållbarhet som den ger åt innehållet..

    Varför ska man använda deo överhuvudtaget? 🙂

    • Jo visst, det stämmer. Jag vänder mig väl egentligen lite mer emot retoriken. Jag tror att kontentan av inlägget (oavsett vad intentionen var) kommer att uppfattas som att det är onödigt att återvinna plast, inte att man ska ta kortare duschar. Tyvärr.

      Såklart är det väldigt viktigt att ha en realistisk bild av vad för effekt olika miljöinsatser har så att energi, tid och pengar läggs där de gör mest nytta (jag menar det finns ju folk som diskar plastförpackningar i diskmaskinen innan de slänger dem i återvinningen!) men när det handlar om så lätta saker som att återvinna plast och duscha kortare menar jag: Gör båda. Lägg sen resten av energin på att försöka förändra samhället, det som gör större skillnad. Men det är jobbigare (ingen kritik, bara ett konstaterande)…

  • Intressant. Hur kan du rättfärdiga att bränna något som annars hade tagit en evighet att bryta ner i naturen? Det känns som att du har attityden att “vi kan alltid göra (producera) mer”, men var tror du materialet för att göra plast kommer från, och behöver Jorden som planet verkligen oroa sig för att fortsätta produktionen, eller snarare öka den, för att vi bestämt oss för att sluta återvinna?

    Nej, släpp den där överlägsna attityden om att vi alltid kan göra mer plast vid behov, tänk på att Jordens befolkning ökar, och SAMTIDIGT ökar levnadsstandarderna (och därmed materialförbrukningen). Jag ryser vid tanken av att hela jordens befolkning slutar återvinna plast.
    Blir irriterad på hur du beter dig som att du absolut inte vill ändra din livsstil, att du vill ta hur långa duschar som helst, och snarare göra vad du kan för att göra ditt liv ännu slappare. Välkommen till västerländerna!

    En sak till. Du skrev att det enda du tog hänsyn till var energiförbrukningen, men materialförbrukningen är väl minst lika viktig? För att inte tala om fördelarna med att slippa nyproducera plast.

    • Omar, det verkar som om du har missförstått mig. Samtidigt har jag lite svårt att förstå dig:

      1. Menar du att det är ett problem att bränna något bara för att det hade tagit en evighet att bryta ner i naturen?

      2. Plast görs av olja, men det går också att göra biologiskt baserad, även om det inte är kommersiellt gångbart än så länge. Däremot har jag inte inställningen att vi ska sluta återvinna plast och absolut inte att vi bara kan fortsätta öka produktionen.

      3. Jag har ändrat min livsstil på många sätt och lever på ett relativt energisnålt och hållbart sätt. Men jag tror inte att det är individuellt beteende som kommer att skapa ett hållbart samhälle. Det krävs samhällsstrukturer som gynnar ett hållbart samhälle för att det ska bli mer än symboliska resultat.

      4. Jag duschar kort, kallt och sällan!

      5. Materialet som plast tillverkas av är olja. Därför skriver jag om energiförbrukningen. Fördelen med att slippa nyproducera plast är därför som sagt främst att man kan spara in energi.

  • varför se möjligheter när man kan se svårigheter? klassisk miljövänstermentalitet. jävla psykfall!

  • Att återvinna mjukplast i dagens Sverige är huvudlöst! Osunt1 har helt klart en poäng i det hen skriver – folk gör vad de tror är vettigt men har sällan hela bilden av vad som sker när en viss sak lämnar deras ögon. Som ansvarig för ett byggprojekt för förbättrad lagring av mjukplast i en svensk större kommun kan jag meddela att kostnaden för att återvinna en enda liten creme fraiche-burk är horribel. Och då har jag inte ens räknat in själva återvinningsförfarandet, utan endast hantering av sopkärl för mjukplast, hämtning av sopbil, mellanlagring samt hanterande av hjullastare på plats innan hämtning till återvinning samt personalkostnader kring detta. Anledningen till att jag skrev förbättrad lagring förresten: den sanning som våra icke upplysta politiker inte ser är att mjukplast de facto gärna flyger iväg. Det gör att vi dagligen plockar plastpåsar, margarinpaket, och drickyogurtförpackningar på vårt eget område samt kringliggande gångbana – detta kan visserligen ses som en smärre personalkostnad men av döma av diverse klagomål så verkar inte grannar se det som endast en kostnadsfråga.

    Innan insamling av mjukplast gjordes i nämnda kommun gick mjukplasten tillsammans med övrigt hushållsavfall till förbränning med energiutvinning. En större mängd av energin går till fjärrvärmenätet, som brukligt är, vilket enligt mig skulle kunna användas till att producera med plast om folk nu så gärna vill nyttja plastförpackningar.

    Personligen förstår jag inte det överdrivna användandet av plast. Låt gå för att vissa matvaror endast finns i plastförpackningar, men välj för tusen gubbar att köpa mat i glasburkar, där det finns ett betydligt större incitament för att återanvända och smälta ner igen. Alltså är jag inne på Osunt1s kommentar till Omar i punkten 3. Hur i hela fridens namn tänker folkvalda när de bestämmer att man ska sopsortera mjukplast? Det finns andra fraktioner i normala hushåll som skulle ge betydligt mer att återvinna, t.ex. isolering och värme. Det som borde göras är att skapa ett incitament för att få tillverkande industrier och därmed även konsumenter att sluta nyttja mjukplast (och hårdplast) helt och hållet. Med tanke på andra i praktiken betydelselösa s.k. miljöskatter (t.ex. CO2-skatt, NOX-avgift) så borde väl samhället hellre styras mot att sluta konsumera en viss produkt som utvinns från olja än att uppmana folk att välja att sopsortera just denna fraktion.

    Angående jämförandet med en lång varm dusch: bra jämförelse. De inom min bransch som är mest för sopsorterande av mjukplast är även de som älskar att bada badkar, kör jeep till jobbet samt flyga långt på semester. Själv är jag mer som Osunt1: duschar kallt och sällan och utan deo.

    Tack för ett bra inlägg. Här kommer lite önskemål, vi går ju ändå snart mot julen. Jag ser fram emot Osunt1s tankegångar kring separat insamling av matavfall till biogasanläggningar. Förresten undrar jag hur Osunt1 hanterar tomma filmjölksförpackningar – tvätta ur med kallvatten eller slänga otvättad i kartongåtervinning eller kanske rent av återvinna direkt som fjärrvärme? Med tanke på min insikt i återvinningsindustrin gör jag naturligtvis det sistnämnda. Och Frida – det du skriver om diskmaskin: det finns folk på mitt företag som gör exakt så med färdigmatstallrikar och sen rätt i plaståtervinningslådan. Och ja, vi jobbar alltså med återvinning på ett s.k. miljöföretag. Och som lök på laxen: en av mina kollegor kör dessutom igång diskmaskinen när den är full till ca 10% (varav ett par % utgörs av hens engångsplasttallrik…..)

Leave a Reply