Börsfallet återhämtat om 14 år

Uppdatering: Tydligen var optimistiska analytiker dagens tema. Carolina Neurath på SvD svängde ihop en hårt träffande beskrivning av analytikeroptimismen, vilket Cornucopia hade uppmärksammat.

Nytt år och nya förhoppningar om ett börsår som återställer ordningen. Det finns många optimistiska analytiker som anser att strulet för EU-ekonomierna har fått oproportionerlig domedagsstämning och påverkat börsen alltför negativt. Peter Malmqvist (som hade höga förväntningar om 2011, +20%) är en av dem som hoppas på ett rallyår och slår återigen till med en gissning på 20%. Som sagt så är han inte ensam – vilken analytiker är så tjurig att han inte tror på ett nytt år fullt av möjligheter? Dessutom underlättar det ju försäljningen om man har något lite mer spännande att komma med än en halvdyster syn på utsikterna.

En av mina favoritkällor för finansinfo, GMO, har gjort en historisk check av hur börsen (S&P) utvecklas efter att bubblor har spräckts. Den visar att genomsnittlig tid för återhämtning är 14 år.

Jeremy Grantham (GMO) noterat också att de senaste 20 årens överstimulering av marknaderna med Greenspan och Bernanke i förarsätet har lett till en period med orimligt hög avkastning. Samtidigt har index återhämtat sig oerhört snabbt efter de större nedgångar som skett under perioden, vilket är unikt ur ett historiskt perspektiv.

I dagens läge när stimulansammunitionen är på upphällningen så kanske vi ska förvänta oss att börsen återvänder till det normala. Alltså ett längsgående harvande under sisådär 10 år.

Som jag tidigare sagt så kommer PPM-systemet inte att överleva så länge till. Inte minst för att det blir svårt för bankerna att locka fram både skattepengar och sparpengar när de ändå inte kan prestera någon vidare avkastning.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Responses to “Börsfallet återhämtat om 14 år”


  • Bengt Eriksson

    “Den visar att genomsnittlig tid för återhämtning är 14 år.”
    Men, det förutsätter att oljeproduktionen inte avtar utan ökar och att priset helst sjunker i förhållande till arbete.
    Hur troligt är det när vi redan är i Peak Oil sedan år 2005.

  • Instämmer. Den genomsnittliga tiden för återhämtningen är baserad på en period när det inte har funnits någon tung våt peak-oil-filt som hämmar ekonomin.

Leave a Reply