Den dolda skatten som du inte kan undvika.

Ibland hör och läser man om folk som är upprörda över att arbetsgivaravgifterna inte syns på lönebeskedet och de kallar det för en dold skatt. Själv är jag mer upprörd över en annan dold skatt, den kallas för marknadsföring. Jag är inte ett dugg intresserad av att stödja ett antal värdelösa reklamfinansierade radiostationer, tv-kanaler och inte mycket bättre tidningar.

Tyvärr är jag så gott som tvungen eftersom det nästan är omöjligt att hitta producenter inom alla områden som inte satsar på marknadsföring. Trots att jag varken lyssnar på reklamradio, tittar på reklam tv eller har någon reklamfinansierad tidning så utsätts jag dagligen för reklam, ofta idiotisk. Den finns på stora annonstavlor på stan, den dimper ner i brevlådan (i form av “tidningar”) trots att jag har en skylt med “reklam nej tack” uppsatt, den finns på bussar och inte minst på internet.

Dessutom är den dolda skatten som vi betalar i form av reklam betydligt större än vad du tror. Företagens kostnad för reklam är ca 45 miljarder, men om man räknar in handelns vinstmarginaler och tar hänsyn till nettointjäningen (dvs disponibel lön efter skatter och sociala avgifter) så motsvarar det en arbetsinsats för att tjäna in reklamkostnaden på hela 235 miljarder!

I min värld har reklamen ingen som helst nyttig effekt, den enbart fördummar, konserverar och förfular den offentliga miljön. Därför är det med sorg som jag läser att riksdagen redan 2002 bestämde att reklamskatten ska avskaffas Som tur är har den inte avskaffats ännu. Mitt förslag är; höj den rejält! Och låt de kreativa reklamskaparnas kreativitet användas för något nyttigt i stället.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Response to “Den dolda skatten som du inte kan undvika.”


  • Klart du inte kan hitta såna producenter. De syns ju inte!

    Alla som säljer sina tjänster eller produkter måste ju nå sin marknad. Sitter man bara hemma och glor händer absolut ingenting.

Leave a Reply