En försmak av “marknadslösning” för knappa energiresurser

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) har bland annat som uppgift att hålla koll på vilka de största riskerna på ett samhällsplan är. Givetvis ser MSB inte peak oil som någon risk. Det sköts ju av marknaden, gudbevars!

I dagarna har det dykt upp ett talande exempel på vad som händer när energin inte riktigt räcker till alla. Det har varit kallt i hela Europa. Ryssland är garanten för värme i många europeiska hushåll. Leverankapaciteten är reglerad i avtal som ska se till att gasen räcker även när det blir riktigt kallt. Men vad hjälper väl det när Putin snart ska bli “vald” och vill hålla sig väl med den egna befolkningen:

“I ask you to make efforts to meet the demands of our foreign partners, bearing in mind that the prime task of Russian energy firms and Gazprom in particular is to satisfy the internal demand in Russia,” said Putin.

“This is the priority task.” (läs mer här)

Försök övertala mig att andra viktiga energileverantörer som tex Saudi Arabien eller Iran är bättre på att hålla sig till marknadens spelregler när det väl hettar till..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Response to “En försmak av “marknadslösning” för knappa energiresurser”


Leave a Reply