Tag Archive for 'Metallstölder'

Polisen lobbar för lagstiftning mot metallstölder

Jag skrev för inte så länge sedan ett inlägg om hur enkelt det skulle kunna vara att komma tillrätta med stölder av koppar och andra värdefulla metaller. Det handlar helt enkelt om ett grundläggande systemfel som skapades när skrothandelsmarknaden avreglerades 1997.

Jag uttryckte också mina förhoppningar om att Trafikverkets rop på hjälp skulle hörsammas.

Därför är det kul att polisen i Västra Götaland ser en möjlighet att lobba för lite effektivare lagstiftning och går i en TT-artikel ut med en uppmaning till Rikspolisstyrelsen att trycka på justitiedepartementet.

Också kul att se hur deras åtgärdsförslag är helt i linje med det som jag framförde. Hans Olof Sandén, tidigare polismästare vid förvaltningsavdelningen hos polisen i Västra Götaland, propagerar nämligen för ett återinförandet av det tidigare tillståndskravet för handel med metallskrot.

Herr Sanden bekräftar också mina misstankar om branschens tvättmöjligheter. Enligt honom är det häpnadsväckande hur stora summor pengar som kan tvättas rena i skrotbranschen på grund av den omfattande kontanthandeln.

Tyvärr lite lam respons från justitiedepartementet. Beatrice Ask svamlar fram: “…vi ser problemen och ser att vi måste bättre följa upp vad som händer så att man ska arbeta över myndighetsgränserna”.

Det är inte bara banksektorn som behöver styras upp och skulle må bra av lite reglering!

 

TT-artikeln har fått en del spridning och finns bland annat här: DN,SvD,Db,GP,GD,Blt,Dagen,BT,DN,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...