Korttidsfasta i P1

Sveriges Radio Örebro hade ett inslag om korttidsfasta där Fredrik Paulun fick ge utlopp för sin frustration över att grunden för hans framgång har blivit minerad av fastetrenden.

Nu har även P1 sänt ett reportage om 5:2 diet / korttidsfasta. Kostrådgivare Ulrika Hoffer utgör motvikt på samma sätt som Paulun gjorde.

Ulrika har definitivt en mer balanserad syn än Fredrik Paulun, men har såklart en del invändningar.

Hon nämner att det inte finns några fysiologiska risker eller problem, men om man inte förser kroppen med energi, tex när man ska ut och arbeta på morgonen, så producerar kroppen stresshormoner (kortisol) vilket skulle kunna ge negativa effekter. Jag tycker att det låter lite motsägelsefullt eftersom hon ju också nämnde att det inte ger fysiologiska problem, vilka är då riskerna? Jag skulle också gärna vilja se en studie som visar på kortisolproblem relaterade till lågt kaloriintag vid frukosten. Ulrika fyller också på med den synnerligen vetenskapligt ounderbyggda observationen att det finns skolor (svenska) som serverar frukost till barnen för att lärarna har noterat att barn som inte fått ordentlig frukost inte orkar med skolan.

Eftersom mantrat om frukostens betydelse har genljudit i svenska hem sedan urminnes tider (åtminstone 70-talet), så är det inte överraskande att skolor har kommit till den slutsatsen. I detta fall hade det räckt med att ta en tur söderut för att konstatera att barnen i södra Europa inte förväntas äta mer än ett sött kex eller syltfluffbröd till frukost. Där finns det inga lärare som tycker att det ger koncentrationsproblem!

Ulrika ger dock erkännandet att om fasta passar en individ bra och man trivs med det så är det en god metod. Samtidig poängterar hon vikten av att också tänka på andra hälsofaktorer som tex motion. Det har hon definitivt rätt i. Risken det innebär att korttidsfasta om man har haft ätstörningsproblematik är givetvis också relevant att nämna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Responses to “Korttidsfasta i P1”


  • No Comments

Leave a Reply