Lurad av marknadsmissionärerna?

Den nyliberala trosbekännelsen, att en avreglerad marknad är den snabbaste vägen till ökad effektivitet och samhällsvälstånd, har fått en väl lättvindig spridning de senaste åren.

Det senaste exemplet där tro låtits gå före kunskap  är utförsäljningen av bilprovningen. Avregleringen gjordes 2010, men för att säkra att marknaden i stort förblir avreglerad, även efter ett regimskifte, så har man i somras krängt 1/3 av verksamheten. För övrigt med en konstruktion där säljaren fick bistå köparen (riskkapitalbolag med Cypern-beskattning) med lånefinansiering, vilket fick tom SvD:s ledarredaktion att reagera negativt. Även avregleringsförespråkare som Den Hälsosamme Ekonomisten har svårt att se syftet med att privatisera bilprovningen.

De faktiska resultaten av utförsäljningen kan inte utvärderas än. Redan nu kan vi dock se en en negativ konsekvens då Bilprovningens utmärkta tjänst som visar olika bilmodellers besiktningsfelfrekvenser kommer att läggas ner. Det är ett typisk exempel på typiska synergiförluster som uppstår vid avreglering.

Apoteksprivatiseringen är ett annat närliggande exempel där det också finns exempel på synergiförluster. Innan privatiseringen hade alla apotek information om vilka mediciner som fanns i vilket apotek. Det förenklade situationen både för mig och många andra. Ola Wong beskriver på ett träffande sätt hur det fungerar idag.

Det har gått några år sedan apoteksprivatiseringen så det finns en hel del utvärderingar och analyser av effekterna. I korthet kan det sammanfattas så här:

460 miljoner dyrare om året. Alltså bara för de statligt finansierade läkemdelsdistributionskostnaderna. Kostnader för att slåss om marknadsandelar i form av reklam, överetablering i tätorter, etc tillkommer och de bärs alltid, på ett eller annat sätt, i slutänden av oss samhällsmedborgare.

– Inga nya apotek i glesbygd, men hot om att befintliga kommer att försvinna om inte statlig ersättning betalas

– Mindre nöjda kunder konstaterar Konsumentverket. Tex är det längre väntetider på föreskrivna läkemedel, lägre förtroende för apoteksmarknaden och försämrad information och kunskapsnivå

Samtidigt har frågan om vad vi egentligen vill uppnå i vårt samhälle kommit alltmer i skymundan. Det är sällsynt att tanken sträcker sig djupare förbi tillväxtfrågan. Om de privatiserade apoteken skapar en efterfrågan på receptfria läkemedel och därmed ökad konsumtion så är det bra. Punkt. Om konsumenten/samhällsmedborgaren/du och jag egentligen behöver produkten, mår bättre eller sämre av den, det är underordnat.

 

På bloggen Bloffas tankar finns en utmärkt text om apotekssituationen i Mexico – tänkvärd parallell.

Andra läsvärda bloggar: Storstad, Visionerna, MartinMoberg, Kaj Raving,

Övrig media: Arbetet, SvD 1, 2, SMP, AB, Enkät , SVT, SvD, SVT, PRO, DN, AB1, 2,

 

De negativa effekter som avregleringen av skrotmarknaden ledde till har jag skrivit om tidigare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Responses to “Lurad av marknadsmissionärerna?”


  • No Comments

Leave a Reply