Svenska kungahusets nazister

Är det inte dags för kungafamiljen att sluta försöka hålla familjefasaden ren? Kampen med att tvätta bort släkternas nazistförflutna börjar bli lite löjeväckande. Varför inte släppa greppet, erkänna att det fanns en hel del nazistsympatier och sedan gå vidare. Silvias senaste privatundersökning är lite väl magstarkt. Som reaktion på reportaget i  TV4 där ytterligare fakta om släktens nazistförflutna presenteras så anlitar drottningen en trogen historiker, matar honom med lämpligt material för att sedan kunna lyfta fram sin pappas agerande som värsta Schindlerhjältedådet. Eller som det står på hovets hemsida: “Erik Norbergs undersökning bekräftar Drottningens dokumentation om att den judiske fabriksägaren, Efim Wechsler, kunde lämna Tyskland strax före andra världskriget med hjälp av Drottningens far Walther Sommerlath”. Alltså underförstått att om inte drottningens nazistpappa hade hjälpt den stackars juden så hade det blivit koncentrationsläger istället.

I dagens Sydsvenskan går Wilhelm Agrell igenom Eric Norbergs undersökning och visar vilket beställningsverk det är. Avseende slutsatsen att Efim blev “hjälpt” ut ut landet så konstaterar WA att drottningens pappa bara agerade i linje med den officiella politiken. Innan kriget bröt ut så var det nationalsocialistiska huvudmålet i judefrågan att skicka ut så många judar ur landet som möjligt, men att säkerställa att deras tillgångar stannade i Tyskland. Efim tvingades sälja sin verksamhet till ett underpris som han några år tidigare hade tackat nej till, samtidigt som drottningens pappa både gjorde en god affär och kunde skryta för sina partikamrater att han hjälpt till i kampen för ett judefritt Tyskland.

Det som lätt kommer lite i skymundan är det faktum att kungens släkt faktiskt har en ännu starkare nazistkoppling. I boken  “Den motvillige monarken” görs en ordentlig genomgång av de uttryck som ymniga nazistsympatier tog sig före och under världskriget, i kungahuset, bland dess släktingar och hang-arounds. Den klart starkast skinande stjärnan i det här sammanhanget var knugens morfar,  Karl Edvard av Sachsen-Coburg-Gotha (till vänster om Hitler på bilden). Förutom att han var en av Hitlers nära, med ett värdefullt nätverk till Europas adel, så var han riksdagsman för NSDAP, men inte minst djupt involverad i nazisternas program för medicinska experiment på och utrotande av funktionshindrade.

Karl Edvard var nämligen den som utnämnde och var överställd Ernst Robert Grawitz som bla låg bakom nämnda program.  I slutet av kriget ersatte Karl Edvard Ernst (som då hade kallats till Hitlers bunker) med Karl Gebhardt, en annan läkare som höll sig långt som möjligt från läkareden. Ernst tog livet av sig och sin familj i krigets slutskede och Karl dömdes och avrättades för brott mot mänskligheten. Att Ernst och Karls chef, eller kungens morfar, kom undan med bara 18 månaders fängelse och böter, kan man bara spekulera om, men hans starka förbindelse till det brittiska kungahuset (han var brittisk prins) låg honom säkert inte i fatet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Response to “Svenska kungahusets nazister”


Leave a Reply