Tillgång och efterfrågan, svårt även för ekonomer

Marian Radetzki 2005:

Med förväntade tillskott till produktionskapaciteten kan priset hamna på 25 dollar år 2010, knappt hälften jämfört med i dag

Marian Radetzki 2012 i en recension av Alekletts bok Peeking at Peak Oil:

“Energiekonomer kommer säkert att förundras inför frånvaron av ekonomisk analys i boken. De som följt Peak Oil’s historia kommer inte att förvånas. Rörelsens världsuppfattning vilar på föreställningen att geologiska insikter en gång för alla bestämt storleken på utvinnbara kvantiteter av olja, så ekonomiska faktorer som priser och investeringar kan inte ha någon betydelse i sammanhanget. Aleklett och hans trosfränder går längre än så, och refererar till “flat earth economists”, ett pejorativt epitet, när de möter kritik på ekonomiska grunder.”

Ibland undrar man hur det är ställt med energiekonomernas ekonomiska analyser. Det är lätt att få en känsla av att den ekonomisk analysen har ett begränsat värde. Åtminstone när den är så frikopplad från den geologiska verkligheten som i Marians värld.

Läs också Cornucopias träffande allegori över debatten om peak oil.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Responses to “Tillgång och efterfrågan, svårt även för ekonomer”


  • Marian Redetski har i alla år varit lite gossen ruda och en polulär figur i media eftersom har är emot och hävdar det vi egentligen alla vill höra: ingen ko på isen, drill baby dril osv. Verkar som Redetskis stjärna har dalat på stjärnhimlen kanske då hans proffesur visade sig vara en köpt sådan, inte ovanligt eller olagligt när inte huvuet räcker till.

  • Tycker att han fortfarande alltför ofta dyker upp i seriösa sammanhang där han framställs som en auktoritet. Trots diverse pinsamheter, inte minst den felfyllda analysen av vindkraftens kostnader som har varit ett favortiämne på den här bloggen..

Leave a Reply