Dags för kompetenshöjning av GP:s debattredaktörer

Göteborgsposten är visserligen en lokalblaska som har presterat lågvattenmärken som tex biltullskampanjen (läs tex här) [korrigering:  det var som en läsare påpekade GT som stod för den kampanjen]. Men det hindrar ju inte att man håller en hög nivå på debattsidan. Eller kanske det är så ändå? Vad vet jag. Om du känner debattredaktörerna Bengt Bendix och Jannika Wasastjerna så kan du ju fråga.

Storskrävlarna i Svenskt Landskapsskydd (hittas ofta på den här tomte-sidan) har än en gång fått möjlighet att föra ut sina fantasier tack vare okunniga debattredaktörer. Seriösa debattredaktörer brukar åtminstone hävda att de har ett intresse av att det finns en viss kvalitetsnivå på de material som tas in.

Det finns mycket att invända mot i deras artikel, men eftersom det finns mycket material på den här bloggen om just de påstådda kostnaderna för stöd till vindkraften så passar jag på att lyfta fram just det.

Det började med att Jonny Fagerström och Marian Radetzki (just det, han som inte är så bra på att prognostisera oljepriser och att räkna rätt) för ca tre år sedan gick ut stort med att vindkraften skulle kosta 300 miljarder i subventioner fram till 2035. Givetvis var det mycket skarvande och dessutom en uppenbar felräkning som låg bakom den siffran, vilket vi visade med all tydlighet. Det hindrade dock inte Timbro att gå ut med samma siffra och ett otal tidningar att okritisk sprida den spektakulära, men ack så grundlösa uppgiften.

Den årliga uppföljning av utfallet visade att Marian och Jonny i slutet av 2012 låg 137% fel med sitt påstående!

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Response to “Dags för kompetenshöjning av GP:s debattredaktörer”


  • Johan Granberg

    Du kanske skulle kunna ha den goda smaken att skilja på GP och GT. GT är en lokalblaskedel av Expressen som drev en helt sjuk trängselkampanj. GP är Sveriges näst största dagstidning, som dock, även de, kunnat göra ett bättre jobb på debattredaktionen.

Leave a Reply