Antifragile – korttidsfasta

Under julen läste jag Talebs senaste bok, “Antifragile”. På många sätt är det både en fortsättning på “The Black Swan” och ett försök att beskriva vilka konsekvenser svartasvan-fenomenet borde leda till i vårt sätt att leva, planera våra liv och samhällen.

Vi är vana att se på saker och företeelser som antingen bräckliga (fragila) eller robusta. Taleb har skapat den nya termen antifragil för att beskriva när något faktiskt gynnas av att skakas om och utsättas för påfrestningar. Träning är ett klassiskt exempel på hur systemet (kroppen) stärks av påfrestningar. Men det finns en mängd andra intressanta exempel  som visar vilka systemfel ett traditionellt synsätt leder till.

Jag kommer att återkomma med mer från boken, men vill bara passa på att skriva ett kort inlägg om korttidsfasta som också nämns i boken som exempel på antifragilt tänkande. Korttidsfasta har varit på tapeten på sistone efter att Vetenskapens värld sände ett BBC-reportage där metoden fick mycket cred.

Genom att under ca två dagar i veckan sänka sitt kaloriintag radikalt så finns det hyfsad sannolikhet att en hel del indikatorer och risker  för sjukdomar som hjärt-kärl, diabetes, cancer, alzheimers, mfl, påverkas till det bättre. Än så länge finns det endast försök utförda på råttor, men resultaten är mycket övertygande.

Det finns olika varianter, men en korttidsfasta sägs bör pågå i 16-24h för att få effekt. Ett ganska enkelt sätt att komma upp i nödvändig tid utan näringsintag är att inte äta något efter middagen och sedan hoppa över frukost och lunch dagen efter.

Fascinerande när forskningsgenombrott vänder upp och ner på värden. Finns det någon (svensk! knappast någon italienare..) som inte fått höra till leda hur viktigt dagens första mål är? Eller att regelbundna måltider är A och O!

Talebs bok är ganska ojämn med en hel del anekdotisk bevisföring, men innehåller samtidigt ett genialiskt sätt att omvärdera vår syn på risk och långsiktig hållbarhet. Jag gissar att fragilitetsperspektivet kan leda till en och annan insikt i klass med korttidsfasta även på andra områden.

Finans/bankvärlden är åtminstone i stort behov..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Responses to “Antifragile – korttidsfasta”


  • No Comments

Leave a Reply