Tag Archive for 'Jeremy Grantham'

Peak everything, nu även i finansvärlden

GMO är en global kapitalförvaltare med ett kapital strax över 100 miljarder USD i portföljen (och även andra skäl att vara kaxiga). Jeremy Grantham, som är en av grundarna och alltså en inte helt betydelselös person, har skrivit nyhetsbrevet “Time to Wake Up: Days of Abundant Resources and Falling Prices Are Over Forever”.

Hans text är bitvis intressant läsning även för dig som har koll på läget, men borde vara obligatorisk läsning för våra kära politiker och näringslivshöjdare (tex noll-koll-Svanberg eller Kapten Stofil, aka Sverker Martin-Löf).

Artikeln inleds med en historisk tillbakablick som ger ett bra perspektiv på hur betydelsefullt kolväten har varit för utvecklingen och tillväxten, samt vilken press de senaste årens tillväxt i Asien sätter på naturresurserna.

Ett index baserat på utvecklingen för 33 råvaror visar att trenden för 1900-talet pekade neråt, med 1,2% årlig prisminskning i snitt. Paradigmskiftet då den långsiktiga pristrenden för råvaror vänder påbörjades 2002. Den prisuppgång som inleddes då är betydligt större än den som andra världskriget orsakade, vilket säger en del om magnituden.

Mr Grantham har slagit huvudet i väggen i många diskussioner om råvarutillgångar och evig tillväxt. Han konstaterar att svårigheten att förstå exponentiell tillväxt är ett huvudproblem. Även ett gäng “superkvantare” som doktorerat i matematik var inte ens i närheten när de skulle uppskatta effekten av 4,5% tillväxt under 3000 år.. Även på denna blogg finns det enkla räkneexempel som visar på orimligheten med ständig tillväxt. Fascinerande att det trots all logik är de “tillväxtfientliga” som är medieparia – även om det finns några ljusglimtar. Ge mig en etablerad politiker som idag vågar prata öppet om tillväxtens orimlighet och jag ska belöna dig kungligt!

På kort sikt finns det dock potentiell nedsida för råvarupriserna. Jeremy menar att det exceptionellt dåliga vädret under 2010 och därmed höga priser på jordbruksprodukter har resulterar i en högre produktionskapacitet, så om vädergudarna står på böndernas sida så kan det bli en hel del rekordskördar under 2011. Om detta kombineras med att den kinesiska bubblan punkteras så menar Jeremy att det kan vara ditt livs investeringschans – “it will very probably break the commodity markets en masse. Not unlike the financial collapse. That was a once in a lifetime opportunity as most markets crashed by over 50%, some much more, and then roared back.”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...