DN förordar bostadsspekulation

För några dagar sedan kunde vi läsa i DN  om att fler personer vill hyra ut sina bostäder istället för att sälja, eftersom ingen vill köpa till de priser som säljarna förväntar sig. “Artikeln” inleds med: “Har du svårt att sälja din bostad? Pröva om du i stället kan hyra ut den!

I diskussioner om bostadsbubblan brukar bubbelförnekare påstå att det inte existerar någon spekulation på bostadsmarknaden, enligt artikeln ovan har vi alltså nu en ökad spekulation som dessutom sker i en fallande marknad där man spekulerar i en vändning. Jag hoppas innerligen att de som ägnar sig åt detta har pengar över som kan täcka eventuella förluster.

I DNs ”artikel” intervjuar man mäklare som ägnar sig åt att förmedla bostäder för uthyrning i andra hand och man tipsar även om hur man kan runda trilskande bostadsrättsstyrelser genom att låtsas ha inneboende istället för att hyra ut hela lägenheten. Men man nämner inte med ett ord de avsevärda riskerna som man tar ifall man väljer att hyra ut en lånefinansierad bostad med stor hävstång. Med hög andel lånefinansiering både av sitt eget boende och ett uthyrningsboende krävs det inte att bostadspriserna sjunker mycket för att det egna kapitalet ska vara totalt utraderat. Tyvärr har nog inte DN förstånd att ens ta betalt för denna typen av redaktionell reklam som man gör åt uthyrningsmäklarna, eller?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Response to “DN förordar bostadsspekulation”


  • Intressant att den så förhärdade och baktalade hyresrätten, en institution som har varit är? ett signum för Sverige, återigen håller på att få en renässans. Dock i en annan form. Många små hyresvärdar på godtycklig och fri marknad!

    Alliansens mantra att äga sin bostad och sälja ut allmännyttan kanske inte var så lyckad, ändå! Många har tillfälligt fått berika sig på det allmännas bekostnad och nu hamnat i ett skruvstäd man inte kan komma ur. Ett nytt skrå håller på att växa fram: skuldsatta yngre familjer/ensamstående som är fast i sin Brf och sina skulder resten av livet. Alliansen säger att de är så duktiga på att ta ansvar. Kommer de att ta ansvar för konsekvenserna av detta nyliberala feltänk?

Leave a Reply