Ibland när jag är ute och flyger (nej, jag har inga moraliska betänkligheter – energisystemet/samhället kommer aldrig att ställas om för att enskilda individer är duktiga, men för min egen sinnesfrid försöker jag dock undvika onödig överkonsumtion) så händer det att olyckan är framme. Helt plötsligt sitter man där utan att ha något vettigt att läsa eller göra. Då händer det att jag plockar fram flygplanstidningen.
I senaste numret av Scanorama (SAS tidning) fanns det en reklambilaga som handlade om energin i vårt samhälle. Det fanns en hel del inskränkta/grönmålande beskrivningar om hur världens totala förbrukning kommer att fortsätta öka länge till, hur nya miljövänliga lösningar ska ta över samtidigt som kol och gas kommer att vara fortsatt viktiga energikällor. Kol och gas sägs dessutom räcka i många hundra år till – om förbrukningen håller sig på dagens nivå. Alltså alldeles ordinärt motsägelsefullt och orealistiskt.
Men det var när jag kom till stycket om peak oil som det började hända grejer. I texten inledde man med att hänvisa till att vissa forskare säger att “peak oil” redan är här. Efter förklaringen av själva begreppet fortsätter man med “It will merely become more expensive and more difficult to extract. In the end, as production costs increase, it will be substituted by other energy sources.”
Ah! Så skönt, då är det ju alltså inte något problem även om peak oil redan är här. Om det är någon som tycker att det var offensiv argumentation så kan jag bara säga “you ain’t seen nothing yet”:
“Some scientists, on the other hand, maintain that it will be a long time before the economically viable oil reserves are exhausted. Russia and Saudi Arabia are the world’s two largest oil producers. Their economies are highly dependent on energy export and it will be difficult to politically hinder or decrase the supply of oil”
Visst är det en ovanligt kreativ förklaring till varför peak oil är omöjligt? Eftersom de stora oljeproducenterna är beroende av sina oljeintäkter och de inte låter sig påverkas av politiska påtryckningar så kommer oljan helt enkelt att flöda länge till.
Ett annat guldkorn på temat intressant logik hittade jag i Sydsvenskans artikel om att vi numera är sju miljarder. Rubriken på en artikel är “Med rätt politik och ny teknik kan alla bli mätta”. Intressant tänkte jag. Kul att de skriver något om vikten av en resurssnål livsmedelsproduktion och konsumtion. Gissa om jag blev snuvad på konfekten. Jag citerar:
“I debatten om livsmedel påstås ofta att minskat köttätande skulle lösa många problem. Riktigt så enkelt är det inte, menar Lisa Sennerby Forsse [rektor på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU]. Även om 40 procent av allt som kommer ut från jordbruket på jorden har anknytning till djurhållning. – 1,3 miljarder människor är beroende av boskapsskötsel för sin överlevnad. Av dem äger nästan hälften ingen jord utan lever bara på djuren. – Dessutom ökar efterfrågan på både kött och mjölk efterhand som fler får det bättre. Det är snarare bättre djurhållning för mer avkastning som är lösningen.”
Egentligen är kommentarer överflödiga, men eftersom det har hänt att en och annan kommentar till inläggen här på bloggen visar på en bristande logisk förmåga hos en minoritet av läsarna så ska jag förtydliga.
1. De 1,3 miljarder som lever på sina djur tillhör definitivt inte den kategori som står för överkonsumtionen. Utöver att deras köttintag med säkerhet inte ligger i topp (jämför gärna länder där man är beroende av boskapsskötsel med typiska i-länder i denna tabell) så bedriver de en djurhållning för att det inte finns alternativ. Den mark som tas i anspråk är för lågavkastande för att kunna odlas upp. Smått absurt att snacka bort minskad köttkonsumtionen med det argumentet.
2. Det andra påståendet från Lisa är att efterfrågan på kött ökar och att vi därmed måste öka produktionen. Lisa menar att det inte är så enkelt som att minskad köttkonsumtion skulle lösa många problem. Men på vilket sätt anser hon att ökad produktion är en bättre lösning (och mer sofistikerad..)? Lisa har helt enkelt svårt att inse att det finns fysiska begränsningar i vår värld. Ökad efterfrågan leder tyvärr inte alltid till ökad produktion.
Och än en gång kan vi alltså säga ajöss till logiken.
Det finns forskning som visar att det finns två olika typer av tänkande, det intuitiva (baserat på erfarenhet och vana) och det mer fokuserade ansträngningskrävande. Kanske det kan vara en förklaring till att det dyker upp så mycket bristande logik just när det handlar om övergripande förändringar som ställer den invanda verkligheten upp och ner.
jätteintressant inlägg! du råkar inte ha en länk till artikeln i sydsvenskan? Sådant måste man replikera på! En inscannad version av artikeln går också bra
Mvh
Jonas
Tack!
Sydsvenskan som har den definitivt rörigaste tidningswebsidan har inte heller så mycket material ute, alltså inget att länka till. Tyvärr har jag ingen pappersversion kvar heller.
Hej Osunt!
Tack för en bra spaning om SAS OCh Lisa Forsse. Och tack för att du hjälper ASPO Sverige att avslöja all desinformation och stolligheter om peakoil och dess konsekvenser för vårt nuvarande tillväxtsamhälle.
Att SAS framhärdar och inte vill se sanningen i vitögat är väl egentligen inte så konstigt med tanke på att flyget är den bransch som först kommer att kollapsa när energibristen (postpeak) gör sig påmind på allvar. Ju närmare vi kommer detta desto tydligare och överdriven blir skönmålningen.
När det gäller Lisa Forsse så är hon en pålitlig megafon för makteliten inom samhället och den oljebaserade skogs- och lantbruket. Om hon förstått något om sambandet mellan olja och jordbruk så lyckas hon dölja det väldigt bra.
Hon var direkt pinsam för något år sedan när hon var med på ett seminarium som rektor för SLU,tillsammans Anders Wijkman, Hans Rosling och några andra där ämnet var olja och matproduktion. Initiativet till sem hade tagits av Kjell Aleklett. Finns på You Tube. När det finns människor med så stort inflytande som Lisa Forsse står inte bara tiden still den rullar bakåt. Det är skrämmande.
Det bestickande att läsa om henne på Wiki och de band hon har till etablissemanget. En sk nyttig idi..t!
“Lisa Forsse djungerad professor i lövträdsodling vid SLU. Sennerby Forsse har även arbetat som huvudsekreterare vid forskningsrådet Formas. Hon tillträdde posten som SLU:s rektor 1 juli 2006, och har ett förordnande som sträcker sig till 30 juni 2012.
Lisa Sennerby Forsse invaldes 1996 som ledamot nummer 1514 av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien.[5] Hon är också sedan maj 2009 ledamot i jämställdhetsakademin, en tankesmedja grundad av LRF.”
Borde väl också lägga till att Lisa Forsse lagt med Centrum för Uthålligt Lantbruk inom SLU för något år sedan.
Intressant info om Lisa Forsse! När jag läste artikeln i Sydsvenskan så funderade jag på om det var journalisten som feltolkat henne, men nu förstår jag att hon verkligen sa så..