Om omställning

OM omställningDen omställning av samhället som krävs för att vi ska sluta leva på miljökredit är givetvis en stor utmaning. Men det är absolut inte omöjligt! Jag kan garantera att den kommer att ske. På vilket sätt är en annan fråga. Antingen blir det den hårda vägen med kollapsande system eller så ser vi till att dra hårt i alla spakar så snabbt som möjligt innan det är för sent.

Som jag tidigare uttryckt så är jag lite tveksam till den i mitt tycke smått naiva inställning som präglar omställningsrörelsen. Det är helt enkelt för mycket fokus på individen och ofta kosmetiska aktiviteter (som stadsodling) för att det ska kunna bli mer än en marginell företeelse på vägen mot ett hållbart samhälle. För att få till de strukturella förändringar som påverkar hela samhället behövs det mycket mer av politisk och ekonomisk påverkan. I slutändan räcker den miljömässiga viljan inte speciellt långt. Det hjälper inte att miljömedvetna medelklassare köper miljöbil och sopsorterar minsta papperslapp. Det är ändå tjockleken på plånboken som i slutändan styr hur stor klimatpåverkan du bidrar med.

Men trots det kan jag se att det finns en positiv aspekt av omställningsrörelsen som handlar om att den skapar större medvetenhet och förståelse för våra utmaningar. Förhoppningsvis kan det bidra till ett större tryck som får politiken att våga skapa de nödvändiga strukturerna.

Passar därför ändå på att tipsa om den nya omställningstidningen OM omställning som finns tillgänglig på nätet.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Responses to “Om omställning”


  • Den djupare problematiken är fullkomligt tabu, både hos de som är inne på omställning och de som inte är det. Innan folk vågar tar upp denna på allvar fortsätter färden mot vägs ände, gasen i botten. Vad omställningsfolket bidrar till är ett ökat medvetande och en välbehövlig energikick för sig själva. Enskilda handlingar är ju självklart som att spotta på en skogsbrand. Men för varje hundratal omställare finns det en som ser att Kejsaren är naken. Någon dag tippar det över.

  • Den längsta resan är den mellan hjärtat och plånboken menade Sasja Beslik.
    Detta stämmer alltid i alla lägen, bla. då vi står vid frysdisken och skall välja Fläskfilen till helgen.

Leave a Reply