Efter ytterligare några veckor med korttidsfasta så känner jag att konceptet börjar sätta sig. Det som jag framförallt uppskattar är friheten att inte längre behöva känna sig bunden till ett regelbundet energiintag. Frukost på vardagar har jag slutat med och dagar med mycket att göra är det inga problem att skippa lunchen och kanske ta ett äpple på eftermiddagen istället. Känslan av att det är jag som har kontroll över kroppen och inte tvärtom är faktiskt inte så dum.
Jag har tidigare skrivit om korttidsfasta i följande inlägg 1, 2, 3. Där framgår också att det är indikationerna på långsiktigt hälsomässiga fördelar som är min drivkraft.
När man söker på korttidsfasta och andra relaterade begrepp så framgår det tydligt att det har uppstått en snabbt växande marknadsnisch i dietvärlden. Det är många som försöker dra in stålar på att berätta exakt hur man ska korttidsfasta för bästa effekt. Någon förespråkar bestämt 5:2 och någon annan är lika säker på att 16:8 är bättre.
Glöm det! Ta utgångspunkt i att det börjar hända saker i systemet efter 12 timmars fasta och att några timmar senare så peakar effekten. Kör sen bara på och strunta i exakta och strikta scheman. Hoppa över de måltider som passar, ät generellt hälsosamt (äntligen kan LCHF-hysterin tyna bort – det finns också indikationer på att korttidsfasta i kombination med minimiproteinintag ger bättre effekt!), känn dig nöjd med din kropp och hoppas på att vetenskapen i framtiden kan ge dig ett kvitto på att du har gjort någotsånär rätt!
“det finns också indikationer på att korttidsfasta i kombination med minimiproteinintag ger bättre effekt!)”
källa på det? minimiproteinintaget alltså.
I en rapport jag letade upp så står det så här:
“In addition, our data provide evidence that protein intake is a key determinant of circulating IGF-1 levels in humans, and suggest that reduced protein intake may become an important component of anticancer and anti-aging dietary interventions.”
Länk:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2673798/
Jag har sett fler dokumentärer som kopplar protein till cancer, men då handlar det bara om animaliska proteiner.