Tag Archive for 'Anna Borgeryd'

Systemkritik och tillväxtrealism i P1

Nya Vågen i P1 är ofta lite för krystkulturellt för min smak. Råkade lyssna på ett program i veckan och blev mycket positivt överraskad.  Det är inte varje dag man får höra tre personer med insikt om hållbarhetens verkliga gränser diskutera i radion!

Så här beskriver Nya Vågen programinnehållet:

“Och om tillväxtekonomin ifrågasätts – hur kan då en ny ekonomisk spelplan se ut?
Medverkar gör Anna Borgeryd, företagare och koncernstrateg som nyligen kommit ut med relationsromanen Tunna Väggar som samtidigt är ett manifest för hållbarhet i ekonomi och miljö, Björn Forsberg, statsvetare och författare som bland annat skrivit Omställningens tid och David Jonstad, frilansskribent och författare till bland annat Kollaps. Livet vid civilisationens slut.”

Anna, Björn och David har alla en koppling till klimatmagasinet Effekt. David drog igång den och både Anna och Björn har intervjuats i den. Läs mer om Davids bok “Kollaps” här. Det företag som Anna sysselsätter sig med är familjeföretaget Polarbröd. Inte helt vanligt att ägare till hyfsat stora företag kommer ut som tillväxtrealister. Björn Forsberg har också en bra blogg som du hittar här.

Det finns många tecken på att det börjar bli alltmer accepterat att hålla sig med en något sånär realistisk bild av vad hållbarhet innebär. Även om det fortfarande proklameras grön tillväxt så är det inte lika stigmatiserande längre att förutse tillbakagång inom olika sektorer. Att bilanvändandet kommer fortsätta minska är tex en uppfattning som får allt starkare fäste. Snart är det nog bara Trafikverket som ståndaktigt håller fast vid sin förlegade bild av trafikutvecklingen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...