Tag Archive for 'Korttidsfasta'

Korttidsfasta – 5:2, Svt rapporterar positiva resultat

Förra våren drog Vetenskapens värld igång värsta 5:2 hypen i Sverige. Professor (diabetesforskning) Kerstin Brismar som deltog i programmet inledde strax därefter en vetenskaplig utvärdering av metoden med 100 personer som fick testa 5:2.

Halvvägs in i studien visar dieten på avsevärda förbättringar av hälsovärdena (dock med stora individuella variationer).

Jag har skrivit många inlägg om korttidsfasta. Det är ett spännande område med potential till disruptiv effekt på hälso- och sjukvård. Att börja i rätt ände och åtgärda grundorsakerna till fysiska och psykiska problem istället för att lappa och laga i efterhand har en fantastisk potential ur ett hälsoperspektiv.

För dig som vill läsa mer, se mina tidigare inlägg:

Bättre immunförsvar…

Korttidsfasta dig rik

Korttidsfasta i P1

5:2 diet, statusuppdatering

5:2 diet, hälsofördelar (sammanfattning av de fyra hälsomässiga huvudskälen till korttidsfasta som indikeras av vetenskapliga studier)

Fasta och “svält dig gammal”

5:2 diet, korttidsfasta, 16:8, IF

Världens äldsta 116 år

Korttidsfasta

Antifragile – korttidsfasta (Nicholas Nassim Talebs begrepp ‘antifragile’ och länken till korttidsfasta)

 

Bättre immunförsvar och färre förkylningar med 16:8 / periodisk korttidsfasta?

Ibland blir det lite tjatigt att höra folk gnälla om kallt väder, lite kläder och hur det leder till förkylning. Tyvärr har virusinfektionen som kallas förkylning inte mer gemensamt med kyla än själva namnet. Det hade ju varit så himla enkelt att slippa bli förkyld då (om du behöver övertyga någon annan så är Harvard Health Publications en hygglig källa att hänvisa till).

Men ur mitt personliga perspektiv ser det ut som om det ändå finns en hel man kan göra för att komma undan de där sega långdragna förkylningarna.

Om jag backar ett antal år tillbaka i tiden så hade jag uppskattningsvis 6-10 rejäla förkylningar per år. Inte så att jag fick feber och behövde stanna i sängen, men lätt en hel vecka som jag kände mig mer eller mindre sänkt. Det hände dessutom ett antal gånger att förkylningen övergick i en bakterieinfektion som satte sig i bihålorna.

Efter att jag fått igång en betydligt mer regelbunden konditionsträning upplevde jag att det blev färre förkylningar. Sedan ca ett år tillbaka har jag dessutom släppt mina tidigare konservativa matintagsvanor och äter nu i princip enligt en mix av 16:8 och korttidsfasta.

Det är givetvis vanskligt att uttala sig baserat på så knapphändigt dataunderlag, men efter ett 2013 med rekordfå förkylningar så undrar jag om det inte har gett ytterligare en knuff i rätt riktning. Inte minst har jag precis som tidigare anat de första symptomen av en förkylning, men därefter har mitt nya supereffektiva immunförsvar gjort processen kort med inkräktarna och jag har inte behövt lida det minsta.

Det finns teorier om fasta och immunförsvaret som handlar om att ett regelbundet födointag belastar immunförsvaret, dels genom att det behöver aktiveras för att ta hand om inkräktande bakterier som finns i maten, dels för att en viloperiod ger immunförsvaret en möjlighet att ytterligare sänka nivån av besvärliga bakterier i matsmältningssystemet under fasteperioden.

De förväntade långsiktiga hälsoeffekterna av den periodiska fastan i form av ökad cellreparation kan mycket väl också ge positiva effekter på immunförsvaret (se nät-sammanställning här).

Vi får se om min trendkurva håller i sig 2014!

Korttidsfasta dig rik

Jag har skrivit en hel del inlägg om fördelarna med korttidsfasta ur ett hälsoperspektiv. Ytterligare en fördel är möjligheten att det faktiskt kan ge ett väsentligt avtryck på matkontot. Inte minst om man äter lunch ute på vardagarna (som jag gör).

Om du räknar med en kostnad för frukost + utelunch på 100 kronor, två gånger i veckan, 52 veckor om året, så ger det den inte helt föraktliga summan 10400 kr. Givetvis vore det rimligare att börja med matlåda om det är ekonomin som står i fokus. Men det är som sagt en hygglig bieffekt!

Den kalorirestriktion som korttidsfastan eftersträvar har ju dessutom en hygglig effekt ur ett globalt klimat och resursperspektiv.

Korttidsfasta i P1

Sveriges Radio Örebro hade ett inslag om korttidsfasta där Fredrik Paulun fick ge utlopp för sin frustration över att grunden för hans framgång har blivit minerad av fastetrenden.

Nu har även P1 sänt ett reportage om 5:2 diet / korttidsfasta. Kostrådgivare Ulrika Hoffer utgör motvikt på samma sätt som Paulun gjorde.

Ulrika har definitivt en mer balanserad syn än Fredrik Paulun, men har såklart en del invändningar.

Hon nämner att det inte finns några fysiologiska risker eller problem, men om man inte förser kroppen med energi, tex när man ska ut och arbeta på morgonen, så producerar kroppen stresshormoner (kortisol) vilket skulle kunna ge negativa effekter. Jag tycker att det låter lite motsägelsefullt eftersom hon ju också nämnde att det inte ger fysiologiska problem, vilka är då riskerna? Jag skulle också gärna vilja se en studie som visar på kortisolproblem relaterade till lågt kaloriintag vid frukosten. Ulrika fyller också på med den synnerligen vetenskapligt ounderbyggda observationen att det finns skolor (svenska) som serverar frukost till barnen för att lärarna har noterat att barn som inte fått ordentlig frukost inte orkar med skolan.

Eftersom mantrat om frukostens betydelse har genljudit i svenska hem sedan urminnes tider (åtminstone 70-talet), så är det inte överraskande att skolor har kommit till den slutsatsen. I detta fall hade det räckt med att ta en tur söderut för att konstatera att barnen i södra Europa inte förväntas äta mer än ett sött kex eller syltfluffbröd till frukost. Där finns det inga lärare som tycker att det ger koncentrationsproblem!

Ulrika ger dock erkännandet att om fasta passar en individ bra och man trivs med det så är det en god metod. Samtidig poängterar hon vikten av att också tänka på andra hälsofaktorer som tex motion. Det har hon definitivt rätt i. Risken det innebär att korttidsfasta om man har haft ätstörningsproblematik är givetvis också relevant att nämna.

5:2 diet, statusuppdatering

Semestern går mot sitt slut. Det har inte behövs några större viljeansträngningar för att övervinna matsuget vid lyxiga semesterfrukostar. Inga nämnvärda protester från kroppen varken när det har varit varmt eller vid fysisk ansträngning. Jag upplever också att sötsug har minskat. Givetvis helt subjektivt och säkert placebobaserat, men det är ju också effektivt.

Det största hindret för att korttidsfasta några gånger i veckan under semestern är istället önskan att inte vara alltför asocial. Men det finns ingen anledning att hålla någon stenhård disciplin. Efter ett halvår kan jag konstatera att det går alldeles utmärkt att ha ett flexibelt förhållningssätt. Över tiden blir det några gånger i veckan, ibland oftare ibland mer sällan.

Intressant att höra Fredrik Paulun i P4 Örebro. Paulun som har tjänat sin förmögenhet på att predika diverse näringsläror griper efter halmstrån när han försöker såga korttidsfasta. Argumentet att miljögifter lagrade i kroppsfettet frigörs för snabbt vid snabb fettförbränning är ett av de mer långsökta. Inte minst eftersom han samtidigt inledde attacken med att hävda att fastan inte leder till viktnedgång eftersom man skulle kompensera näringsintaget de andra dagarna. Det blev tydligt att det fanns en stark personlig motvilja i botten. Klart att det är svårt att svänga 180 grader från den plattform man byggt sin framgång på!

Jag har dock full förståelse. Hade jag inte läst Nassim Talebs bok “Antifragile” först, så hade jag förmodligen inte varit lika lättövertygad när fastefenomenet dök upp. Talebs bok vimlar av exempel på hur naturliga (och en del andra) processer stärks av att utsättas för påfrestningar.

 

5:2 diet, hälsofördelar

Som trogna läsare vet så har jag snöat in på korttidsfasta (läs mer här). Förmodligen har de flesta av er också noterat att jag inte är ensam. Tidningar, bloggar och andra nätsidor exploderar i korttidsfasta – eller 5:2 diet som är det som verkar bli vinnarkonceptet. Äntligen har även den här lilla bloggen fått ett uppsving i trafiken, så det är ju bara att köra på med fler inlägg på temat!

När blaskorna tar upp ämnet så blir det lätt med viktminskning i fokus. Eftersom jag vill betona hälsofördelarna så kommer här en lista på vilka positiva effekter av korttidsfasta som indikeras i olika studier. Som vanligt vill jag också poängtera att det går utmärkt att hålla det enkelt och skippa kaloriräkning, speciella recept och allt sånt som väller fram i 5:2-floden.

  • IGF-1 (Insulin like Growth Factor 1). Fastan minskar mängderna av IGF-1 i kroppen. Man behöver högre nivåer av IGF-1 och andra tillväxtfaktorer när man är ung och växande, men höga nivåer senare i livet verkar leda till snabbare åldrande, cancer och andra åldersrelaterade sjukdomar. En indikation är den studie av personer med Larons syndrom som har mycket låga nivåer av IGF-1. Följaktligen är de mycket korta, men utvecklar inte heller diabetes eller cancer.
  • Reparation av celler – fastan gör att dina celler går in i “reparationsläge”. När det finns ett överflöd av mat är cellerna i “tillväxtläge”. Det kommer bara att gå in i reparationsläge om de försätts i en svältsituation, vilket brukar inträffa efter i runda slängar tolv timmar utan mat. Detta verkar också ha en positiv effekt för att förhindra utvecklingen av cancer.
  • Insulin och bukspottkörteln – det finns en studie som visar att periodisk fasta gör att din kropp behöver mindre insulin för att reglera blodsockernivån. Mycket socker och snabba kolhydrater ökar blodsockret och kan leda till folksjukdomen typ 2-diabetes. Återkommande fasta hjälper till att hålla ordning på blodsockernivåerna och minskar därför risken för typ 2-diabetes.
  • Hjärnan – Mark Mattson (ledande forskare på området) menar att periodisk fasta faktiskt är betydligt enklare att ge sig i kast med än vad man kan tro. Orsaken är att nivån av proteinet BDNF ökar vid periodisk fasta (visat på möss), vilket kan ge positiva effekter på humöret. En annan minst lika positiv effekt är att mer BDNF verkar skydda hjärnan mot åldersdemens och annan åldersrelaterad nedbrytning (också visat på möss)

Korttidsfasta går också utmärkt att kombinera med reducerat köttintag. Det finns även studier som visar att hälsoeffekterna förstärks av måttligt proteinintag. Jag har länge varit tveksam till det hälsosamma i att LCHFa i sig mängder med proteiner. Skönt med lite vatten på sin kvarn.

Fasta och “Svält dig gammal”

För dig som inte har sett Vetenskapens värld, “Svält dig gammal”, så passa på nu. Programmet finns tillgängligt på svtplay fram till måndag. Programmet ger en bra introduktion till olika tankespår inom fastetrenden.

Följande olika varianter tas upp

– kontinuerlig lågkaloridiet, där man fokuserar på lågt dagligt kaloriintag och högt näringsinnehåll

– fyradagars fasta, med inte mer än 25 kalorier om dagen, vilken ska upprepas ca en gång per månad

– varannan dags fasta, med lite kalorier, ett mål mat och mycket näring, de andra dagarna är det fritt fram med kalorierna

– fem dagar fri mat och två fastedagar per vecka med ca 600 kalorier per dag, dvs 5:2 fasta

Som jag sagt tidigare så finns det mycket som talar för att detta är början på en medicinsk revolution.Gör själv ett försök. Du har mycket att vinna och lite att förlora på korttidsfasta!

Läs också tidigare inlägg: 1, 2, 3, 4

5:2 diet, korttidsfasta, 16:8, IF

Efter ytterligare några veckor med korttidsfasta så känner jag att konceptet börjar sätta sig. Det som jag framförallt uppskattar är friheten att inte längre behöva känna sig bunden till ett regelbundet energiintag. Frukost på vardagar har jag slutat med och dagar med mycket att göra är det inga problem att skippa lunchen och kanske ta ett äpple på eftermiddagen istället. Känslan av att det är jag som har kontroll över kroppen och inte tvärtom är faktiskt inte så dum.

Jag har tidigare skrivit om korttidsfasta i följande inlägg 1, 2, 3. Där framgår också att det är indikationerna på långsiktigt hälsomässiga fördelar som är min drivkraft.

När man söker på korttidsfasta och andra relaterade begrepp så framgår det tydligt att det har uppstått en snabbt växande marknadsnisch i dietvärlden. Det är många som försöker dra in stålar på att berätta exakt hur man ska korttidsfasta för bästa effekt. Någon förespråkar bestämt 5:2 och någon annan är lika säker på att 16:8 är bättre.

Glöm det! Ta utgångspunkt i att det börjar hända saker i systemet efter 12 timmars fasta och att några timmar senare så peakar effekten. Kör sen bara på och strunta i exakta och strikta scheman. Hoppa över de måltider som passar, ät generellt hälsosamt (äntligen kan LCHF-hysterin tyna bort – det finns också indikationer på att korttidsfasta i kombination med minimiproteinintag ger bättre effekt!), känn dig nöjd med din kropp och hoppas på att vetenskapen i framtiden kan ge dig ett kvitto på att du har gjort någotsånär rätt!

Världens äldsta 116 år

DN har en ganska sunkig artikel om att världens äldsta har fyllt år. Förutom att det är en billig internationell översatt grej så framställs det som ett mysterium att det finns så många 100+are:

“I Kyotango, med 60.000 invånare, finns ytterligare 94 personer som är över 100 år. Staden har inlett ett forskningsprojekt om vad de äter, och inte minst hur mycket salt de konsumerar. Planer finns på att ge ut en kokbok baserad på studiens resultat.”

Det nämns visserligen också att 116-åringen bara äter tills han är 80% mätt, men av någon konstig anledning har saltkonsumtionen puffats som ett huvudskäl till ett långt liv!

Med djurförsök har det tydligt påvisats vilken stor betydelse ett reducerat kaloriintag har för livslängden. Av naturliga skäl går det inte att göra en människostudie med samma säkerhet eftersom det finns så många svårkontrollerade faktorer. I de delar av Japan där man praktiserar ”hara hachi bu”, eller att äta tills man blir 80% mätt, finns det exceptionellt många över 100 år gamla. Kaloriintaget är säkerligen inte den enda orsaken, men det har tveklöst stor betydelse.

Det krävs en rätt ordentlig motivation för att kontinuerligt ligga på ett 80%-igt kaloriintag. Korttidsfasta löser det problemet och sannolikt (återigen djurförsök) ger det ännu bättre effekt.

Läs mer om korttidsfasta i mina tidigare inlägg här och här.

När du går till en läkare 2020 kommer du att kunna bli ordinerad korttidsfasta. Släng in lite motion och socialt välmående också så börjar det bli dags att gå kort i läkemedelsbranschen!

 

Korttidsfasta

Förmodligen har du hört talas om Okinawa som ett område där människorna blir exceptionellt gamla. Sedan 1973 har Okinawa toppat den globala listan över andelen hundraåringar. Men i takt med att modern matkultur har brett ut sig ökar sjukdomar som diabetes, cancer, stroke och hjärtsjukdomar radikalt.

Det har länge varit känt att en huvudingrediens bakom den höga åldern och goda hälsan är öbornas traditionella svältkost, ”hara hachi bu”, eller ungefär “fyra femtedelar mätt”. Redan på 30-talet kunde man visa att möss på kaloribegränsad kost levde längre.

I modernare forskning har man kunnat identifiera tillväxthormonet IGF-1 (insuling-like growth factor) som en betydande orsak till åldersrelaterade sjukdomar som cancer och diabetes. Ca 350 (identifierade) individer med Larons syndrom producerar exceptionellt låga nivåer av IGF-1. Förutom att det leder till att de blir kortväxta så verkar det också skydda dem mot cancer och diabetes.

Ett lågt intag av kalorier i kombination med ett begränsa proteinintaget till rekommenderade nivåer (alltså långt under genomsnittligt intag) sänker nivån av IGF-1. Det är en förklaring till den traditionella Okinawa-dietens positiva effekter på hälsan.

Men vem vill svälta sig igenom livet?

På senare tid har studier visat att det (åtminstone för möss) ger ännu bättre effekt om man varvar lågt kaloriintag med normalt, sk korttidsfasta (eller intermittent fasting om du behöver det engelska begreppet). Mark Mattson som är en av huvudfigurerna när det gäller forskning på ämnet ägnar sig sedan flera år tillbaka åt korttidsfasta. Utöver de långsiktiga hälsoeffekterna menar han att dieten även gör honom effektivare och ökar hans produktivitet. Med 700 vetenskapliga artiklar bakom sig har han visst fog för sitt uttalande..

Efter några veckor så märker jag ingen effekt på produktiviteten, förutom att jag slipper lunchkoman som annars brukar kunna drabba mig hårt. Att förändra sin livsstil utan att få en tydlig och snabb återkoppling är alltid svårt, men det är absolut värt ett försök.

Det är dock fortfarande ett mycket ungt forskningsområde med få omfattande studier på människor.

Evolutionen har påverkat människan under 10000-tals generationer. Under 99,9% av den tiden har människan haft ett mycket oregelbundet kaloriintag. Precis som många andra biologiska system är våra kroppar anti-bräckliga (antifragile), dvs gynnas av oregelbundna påfrestningar (tex träning). För mig räcker detta som argument.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...